EU-ellenes kezdenek lenni az olaszok

Az EU alapszerződéseinek módosítását vetette fel az olasz pénzügyminiszter, Giulio Tremonti szerdán, április 19-én a bevándorlókérdéssel, a gazdasági válsággal, valamint az atomenergiával kapcsolatban. Olaszországban egyre több az EU-kritikus hang.

„A szerződéseket egy olyan korban írták, amelynek már vége. Még a globalizációt megelőzően keletkeztek” – mondta Giulio Tremonti olasz pénzügyminiszter szerdán Brüsszelben az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságában tartott meghallgatáson. A miniszter arra szólította fel az Európai Uniót, hogy használják fel a jelenlegi gazdasági és geopolitikai válságot újabb és még erősebb megállapodásokra.

Tremonti szerint „stressz-teszteknek” kellene alávetni az európai szerződéseket is, hogy megtudják, mennyire alkalmasak a nekik szánt feladat végrehajtására. Az olasz politikus itt állítólag elsősorban a Lisszaboni Szerződésre és az EURATOM-szerződésre célzott, bár előbbit épp nemrég módosították az eurózóna állandó stabilitási mechanizmusa miatt.

Olaszországban egyre több a kritikus hang látva, hogy Brüsszel és a többi tagállam nem támogatja őket a Földközi-tengeren kialakult vészhelyzet, illetve az Észak-Afrikából érkező menekültáradat kapcsán. A menekültek többsége ugyanis olasz területre érkezett, és bár Róma többször kérelmezte, hogy az EU tagállamai osszák meg a „terhet” egymás között, az országok elvetették az átmeneti védelmi mechanizmus alkalmazását (Európai Tanács 2001/55/EK irányelve). Brüsszel ugyan pénzbeli segítséget ad az olasz hatóságoknak, de a menekültek kezelése az olaszok feladata maradt.

Több észak-európai ország és Franciaország is azon az állásponton van, hogy az Olaszországba érkezett menekültek nem testesítenek meg valódi vészhelyzetet, mert csak korlátozott számban érkeztek. A Frontex bevándorlással kapcsolatos uniós hivatal adatai szerint azonban már körülbelül 20 ezer észak-afrikai menekültről van szó.

Az olasz belügyminiszter Roberto Maroni a múlt héten odáig ment, hogy Olaszország EU-tagságát is megkérdőjelezte, miután nem sikerült meggyőznie a többi tagállamot az Itáliába érkezett menekültek egy részének befogadásáról. Tremonti pénzügyminiszter pedig amellett érvelt, hogy „a bevándorlásról alkotott európai kép nem kielégítő”, azonban a félreértések elkerülése végett hozzátette, nem pénzt kérni érkezett az Európai Parlamentbe.

Tremonti miniszter szerződés-módosításokkal kapcsolatos javaslataiban a gazdasági helyzetre, valamint az egyes tagállamok pénzügyi stabilitására hivatkozott. „A magánszektor által okozott bizonytalanság soha nem kapott kellő figyelmet” – jelentette ki a miniszter megismételve a már korábban is többször ismételt olasz kérést, hogy az államadósság helyett inkább a magánadósságokra koncentráljanak.

Tremonti beszédében felhívta a figyelmet az atomenergia veszélyeire is: „Tudjuk, hogy az előnyei lokálisak, a hátrányai azonban általánosak.” Olaszország ugyanis jelenleg az egyetlen a G8-ak között, akinek nincsen atomerőműve, az 1986-os csernobili atomkatasztrófa után ugyanis leszerelték őket. A Berlusconi-kormány azonban 2009-ben egy nagyszabású projekttel állt elő, amely Olaszország atomenergiához való visszatérését vette tervbe.

A Fukusimában történt atombaleset után azonban többen megváltoztatták atomenergiával kapcsolatos álláspontjukat, Olaszország ismét egy visszafogottabb álláspontot fogadott el, ezt jelzik Tremonti miniszter szavai is. Róma ráadásul fontolgatja a teljes atomenergia-programjának leállítását, miközben felülvizsgálja a jelenleg érvényes nagyvonalú napenergiával kapcsolatos támogatásait is. Az Európai Unió energiaügyi biztosa ez ügyben levelet is küldött a Berlusconi-kormánynak, melyben sürgeti Olaszországot, hogy hozzanak létre világos és kiszámítható támogatási rendszert a napenergia-ágazat számára.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek