Titánium lágyékvédőt kaphatnak az amerikai katonák

Két év alatt a sokszorosára emelkedett az un. rögtönzött robbanóeszközökkel (IED) okozott sérülések száma az Afganisztánban szolgálatot teljesítő katonák között. Amíg 2008-ban a havi átlag 22 IED okozta sebesülés, a szám 2010-re már 281-re kúszott fel. Noha az amerikai gyalogsági erők kevlár-felszerelése már így is több mint 45 kilogrammot nyom, a derék alatti testrészeket a legtöbbször semmi sem védi a talajba rejtett robbanószerkezetektől. A nemzetközi erők főparancsnoka, David Petraeus által szorgalmazott műveleti stratégia ráadásul különösen nagy hangsúlyt fektet a gyalogos őrjáratokra, amelyek arra hivatottak, hogy a civil károk minimalizálásával vegyék fel a harcot a felkelők ellen –írja az USA Today.

A sérülések visszaszorítása érdekében a Pentagon a védekezés újfajta lehetőségeivel kísérletezik. A harcoló katonák altestét a jövőben titánium lágyékvédő, kevlár-, vagy különösen erős selyemszövetből készített alsóneműk védhetik. Egy új, hordozható talajradar-rendszer segítségével a csapatok a jövőben olyan szerkezeteket is felderíthetnek, amelyeket a mostani berendezések képtelenek detektálni – az un. Minehound talajradarból a parancsnokok már most több mint 600 darabot szeretnének.

A készülő újításokért felelős Peter Fuller dandártábornok szerint a probléma nehézsége az afgán klímában és a kilométereket gyalogló egységek terhelhetőségében rejlik. A téli csapadékok gyengítik a kevlár ellenállóságát, a nyári forróság pedig elviselhetetlen a vastag felszerelésben: „Megéri mindez a kényelmetlenség a védelmet, amit biztosít?” – idézi Fuller kérdését az USA Today. A felszerelés korszerűsítése mellett sok szakértő inkább a kiképzés fontosságát hangsúlyozza. Az amerikai lap által felkeresett elemző, Dakota Wood szerint a hathatós védekezési módozatokat a figyelem és az óvatosság jelentik egyedül, melyeket a katona az újszerű, intenzívebb kiképzési módszerek segítségével sajátíthatna el.

Tatai Gábor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »