Luxusadót vezettek be Tajvanon

A tajvani kormány luxusadót vezet be az ingatlanpiaci spekuláció és a társadalmi egyenlőtlenségek visszaszorítására.

A tajvani parlament hivatalosan is jóváhagyta az úgynevezett luxusadó bevezetését, amely az ingatlanbefektetéseket és luxuscikkeket érinti. A kormány ezzel a lépéssel igyekszik megfékezni a korlátlan méreteket öltő ingatlanspekulációt, illetve az elmúl tíz évben óriási méretűre nőtt vagyoni–társadalmi különbségeket. Ez a kabinet eddigi legdrasztikusabb intézkedése az ingatlanárak kezelésére, melyek a közelmúltban olyan mértékben növekedtek, hogy az átlag jövedelemmel rendelkezők számára megfizethetetlenné váltak a tajvani lakások.

Az ingatlanszektor ellenezte a júniusban hatályba lépő adót, mivel úgy gondolják, hogy az letörheti az értékesítések volumenét. Az adó bevezetését támogatók ezzel szemben kiemelték, hogy a társadalom legfelső 20%-ának átlagos jövedelme hatszor akkora, mint a legszegényebb 20%-é.

Az új intézkedés szerint mindazokra az ingatlanokra, amelyeket megvásárlásuktól számított két éven belül eladnak, 10–15%-os adót vetnek ki. Emellett azon jachtokat és luxusautókat, amelyeknek értéke meghaladja a 100 ezer dollárt (18,5 millió forint), 10%-os adóval terhelik. A golf klubtagságot, illetve a koral-, bőr- és szőrmeárúkat 17 ezer dollár (kb. 3 millió forint) felett újabb költségekkel terhelik.

A vélemények megoszlanak az új intézkedésről. Az Európai Kereskedelmi Bank attól tart, hogy döntés árthat az autóiparnak és a luxuscikk-gyártóknak. Egyes, a törvény hatásosságával kapcsolatban szkeptikus tajvaniak úgy gondolják, hogy a gazdagok ezután is képesek lesznek majd megvásárolni az extraadók által érintett árukat. Mindemellett a felmérések azt mutatják, hogy a lakosság 73% támogatja az új adó bevezetését. Az adózásból befolyt összegeket a kormány szociális szolgáltatások finanszírozására tervezi fordítani.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »