A portugál szocialisták készek a harcra

A portugál Szocialista Párt (PS) hétvégi kongresszusán a felszólalók a legnagyobb ellenzéki párt bírálatára helyezték a hangsúlyt, az uniós segélycsomagról kevés szó esett.

A portugál Szocialista Párt hétvégén megtartotta rendes kongresszusát, amely az előrehozott választások miatt már a kampányra való felkészülés és a listaállítás jegyében zajlott. A két héttel ezelőtt elsöprő többséggel újraválasztott pártelnök, José Sócrates beszédében hosszan bírálta a jobbközép Szociáldemokrata Pártot (PSD), amely „bújócskát játszik”, és nem áll elő javaslataival, mert „csak a hatalom fontos” számára.

Sócrates arra is felhívta a figyelmet, hogy most nincs ideje az olyan „veszélyes kalandoknak”, mint a PSD „ultraliberális” politikája, amely véget vetne az alapvetően ingyenes egészségügyi ellátásnak és lehetővé tenné a munkavállalók „szabad elbocsátását”. Mindezzel szembeállította saját pártjának kiszámítható politikáját és a szociális állam melletti kiállását.

Az ügyvezető miniszterelnök a „párbeszédet elutasító” PSD-t okolta pénzügyi válság elhatalmasodásáért és a külső segítség szükségessé válásáért, de bizodalmának adott hangot, hogy a portugálok „képesek lesznek ítélkezni a történtekről”. Emellett arra is kérte a választókat, hogy ne pazarolják szavazatukat a szélsőbaloldali protestpártokra, mert azzal a jobboldal kormányra jutását segítenék elő. Sócrates kijelentette, nem fél a portugálok „demokratikus ítéletétől”, és kérte pártjának valamennyi tagját, hogy harcoljanak energiával telve a Szocialista Párt választási győzelméért.

A kongresszuson felszólaló politikusok mindvégig a párt egységét és eltökéltségét hangsúlyozták, és noha néhány kritikai megjegyzés is elhangzott arra vonatkozóan, hogy a pártnak el kellene ismernie hibáit, a rendezvény alapvetően viták nélkül, baráti légkörben zajlott. Internetes hírportálok ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a televíziós kamerák kizárólag a felszólalókat mutathatták, a kongresszus résztvevőinek arcát és reakcióit nem; a közönségről csak a PS stábja készíthetett felvételeket.

Szentváry-Lukács Mariann

Friss hírek