Elfogták Laurent Gbagbo elefántcsontparti elnököt

Négy hónap után végéhez ért az elefántcsontparti válság, az Alassane Ouattara oldalán harcoló Köztársasági Erők – az ENSZ elefántcsontparti missziója (UNOCI) és a francia hadsereg békefenntartói támogatásával – ma délután behatoltak az elnöki rezidenciába és letartóztatták Laurent Gbagbo elnököt. Az ENSZ és Franciaország oldaláról is megerősítették, hogy a történtek idején fegyvereseik nem tartózkodtak az épületben, Gbagbo a Köztársasági Erőknek adta meg magát.

Az elfogott elnököt a hónapokig Ouattara menedékéül és központjául szolgáló Golf Hotelbe vitték, későbbi sorsáról itt döntenek, de valószínűleg Bouakéba szállíthatják tovább. Mivel megadta magát, annak a lehetősége is felmerült, hogy saját fegyveresei ellen is meg kell majd védeni őt.

Gbagbót Abidjan több mint egy hétig tartó ostroma után sikerült kézre keríteni, amelyben az Ouattara-pártiak mellett részt vettek az ENSZ és a francia hadsereg helikopterei is. A hónapok óta tartó erőszaknak ezres nagyságrendű áldozata van, a menekültek száma az egymilliót is meghaladja.

A válság azután alakult ki, hogy a novemberi elnökválasztás eredményét megmásítva a nemzetközileg is elismert győztes Ouattara helyett Gbagbo kezében maradt a hatalom. Lemondásról vagy kompromisszumról egyik elnök sem akart hallani, és miután a gazdasági szankciók nem bizonyultak sikeresnek, csak a fegyveres támadás tudta elmozdítani Gbagbót az elnöki székből.

Tési Áron

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »