Felélesztené gazdaságát Észak-Korea

Az észak-koreai parlament csütörtökön a gazdaság korszerűsítését és az életszínvonal növelését jelölte meg az ország fő céljaként, azonban a várakozásokkal ellentétben nem esett szó az esetleges örökösről, Kim Dzsongil fiáról, Kim Dzsongünről.

Az átláthatatlan észak-koreai politikát elemzők azt várták, hogy az utódjelöltet a Nemzeti Védelmi Bizottság tagjává fogják kinevezni a zökkenőmentes hatalomátadás biztosítása végett. Bár a Központi Hírügynökség megemlítette, hogy valakit lefokoztak a Bizottságban, Kim Dzsonünre még csak utalást sem tett. A Bizottság második legfőbb pozíciója, az első alelnöki poszt november óta üres. Úgy tűnik, Kim még korainak tartotta fia kinevezését a legfelső vezetői testületbe, bár már előfordult, hogy a megbeszélést követő napokban jelentették be a személycseréket. Egyes elemzők szerint a kedvezőtlen gazdasági, politikai és diplomáciai körülmények miatt késlekedik az ifjabbik Kim előléptetése.

A rezsim igyekszik csökkenteni a tartós élelmiszerhiányt és újraéleszteni a rossz helyzetben lévő állami irányítású gazdaságot. Az ENSZ élelmezési ügynökségének tájékoztatása szerint több mint hat millió ember – a lakosság negyede – szorul azonnali élelmiszersegélyezésre Észak-Koreában. A törvényhozók – akik évente egy-két alkalommal ülnek össze, hogy gépiesen jóváhagyják Kim döntéseit – célul tűzték ki, hogy 2012-re „hatalmas, erős és virágzó nemzetet” hozzanak létre. Ez az év a 100. évfordulója az államalapító elnök Kim Ir szen születésének. A pénzügyminiszter Pak Szugil megígérte, hogy hatalmas összegeket fordítanak a könnyűipar, mezőgazdaság és egyéb szektorok fejlesztésére, miközben befagyasztják a védelmi költségeket.

A Jonhap hírügynökség jelentése szerint a parlamenti üléssel egyidőben Kim Kjegvan észak-koreai követ Kínába utazott, hogy a nukleáris program lezárásáról szóló hatoldalú tárgyalások újrakezdéséről tárgyaljon, amelyek 2009-ben szakadtak meg.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »