Júniusban választanak a portugálok

Az államfő döntése nyomán júniusban tartják Portugáliában az előrehozott parlamenti választásokat. A kereszténydemokraták hazugságmentes kormányzást ígérnek, és a választások után azonnal rendet tennének az igazságszolgáltatásban.

Aníbal Cavaco Silva portugál államfő a parlamenti pártok és az államtanács meghallgatása után hivatalosan is elfogadta José Sócrates kormányfő lemondását, és június 5-ére kitűzte az előrehozott parlamenti választásokat.

A köztársasági elnök a választásokat bejelentő tévébeszédében rámutatott, hogy bár a Sócrates-kormány mostantól ügyvezető kormányként működik tovább, semmi nem akadályozza meg abban, hogy megtegye az ország sorsának irányításához, így többek között a gazdaság számára elengedhetetlen pénzeszközök biztosításához szükséges lépéseket, akár belföldön, akár a nemzetközi színtéren.

Az államfő egyidejűleg kifejtette, hogy a választások nyomán széles körű politikai és társadalmi konszenzusnak kell kialakulnia, amely lehetővé teszi egy középtávú stratégia kidolgozását, tekintettel arra, hogy a következő kormánynak „minden korábbinál súlyosabb” gazdasági és pénzügyi válsággal kell szembenéznie, amely nem fog egyik napról a másikra véget érni. Ennek fényében Cavaco Silva józan és „igaz” kampányt vár el a pártoktól, konstruktív, realista és hiteles javaslatokkal, hiszen „nincs itt az ideje az illúziók és a hamis utópiák kergetésének”.

Az államfő szavait valamennyi parlamenti párt üdvözölte. Az egyre népszerűbbé váló kereszténydemokrata CDS-PP elnöke, Paulo Portas hangsúlyozta, hogy most lezárult egy korszak, amikor „a kormány az utolsó pillanatig becsapta az embereket”, és az ezután következő kormány „nem hazudhat”, hiszen „a dolgok úgy állnak, ahogy állnak, nem pedig ahogy a propaganda szeretné, hogy álljanak”.

Bár a választási törvény értelmében a hivatalos kampány csak május 22-én kezdődik, a pártok vezető politikusai már járják az országot. Paulo Portas egy vidéki rendőrőrsön tett látogatása keretében ígéretet tett arra, hogy ha „meglesz hozzá az ereje”, a választásokat követően azonnal kezdeményezni fogja a büntető törvénykönyv „komoly reformját”, mert az országnak „gyors ítéletekre van szüksége”, és a polgároknak bízniuk kell az igazságszolgáltatás rendszerének működésében. A kisebbik jobboldali párt elnöke leszögezte, hogy a rendőrségnek megfelelő tekintéllyel és eszközökkel kell rendelkeznie a bűnelkövetőkkel szemben, továbbá véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a rendőrök rendszeresen lebeszélik a sértetteket a panasztételről.

Szentváry-Lukács Mariann

Friss hírek