Fontos munkaerőpiaci adatok jönnek

Az amerikai munkaerőpiaci adatokra figyel ma a piac, lesz foglalkoztatási mutató és munkanélküliségi ráta.

Nagy elmozdulásra nem érdemes számítani, a szezonális munkák még nem indultak be az északi féltekén, és a tavalyihoz hasonló népszámlálási boom sem fogja torzítani a statisztikákat, mégis az eurótérségben körvonalazódó kamatemelés miatt a szokásosnál érdekesebb lehet, hogy mi zajlik az amerikai munkaerőpiacon. A márciusi munkanélküliségi rátát 8.9%-ra teszi a konszenzus, ám ez az adat kevésbé releváns, hiszen a munkaügyi hivatal folyamatosan bele nyúlogat a statisztikai módszertanba, így gyakorlatilag azt hoznak ki, amit akarnak.

Ami fontosabb, az a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számváltozása, ebben a szegmensben is az előző hónapéhoz közel azonos értéket, újabb 190 ezer munkahely megjelenését várja a piac, ami statisztikai áttörésnek nem nevezhető.

Az előző napokban publikált adatok is azt sejtetik, hogy nincs fordulat az amerikai foglalkoztatásban, a segélykérelmezők számváltozása nagyjából hozta a várakozásokat (388 ezer fővel nőtt a kérelmek száma) és a magánszektort mérő ADP adat is a vártnak megfelelően alakult.

Vagyis, amíg az eurótérségben megkezdődik a kivonulási stratégia, vagy ahogy az EKB tagok fogalmaznak: a monetáris kondíciók normalizálódása indul be, addig a Fed bennragadhat a pénznyomtatási őrületben, de legalábbis a következő egy évben aligha lesz képes a kamatokhoz nyúlni.

Ma 16:00-kor beszél az egyik legmeghatározóbb jegybankár, a New Yorki William Dudley, akinek a véleményére szintén érdemes lesz figyelni. Az USA-ban egyébként az első „kilépés” nem a kamatemelés formájában fog testet ölteni, hanem a Fed mérlegének átalakításával, akár úgy, hogy berekesztik a júniusig meghirdetett kötvényvásárlási programot, vagy akár úgy, hogy ezt követően a nyár végén-ősszel beindulhat a kötvényértékesítés és a Fed mérlegének csökkentése.

Equilor

Friss hírek