Megérkezett a radioaktív felhő

Románia fölé érkezett a radioaktív felhő, ami a japán Fukusima atomerőműjének robbanásakor keletkezett – írja a manna.ro.

Német kutatók szerint a részecskék egyelőre 2500 méter magasságban vannak; nincs ok aggodalomra, ellenben ha esne az eső, a radioaktív részecskék bekerülnének a földbe, vízbe, így az emberi szervezetbe is. A szakértők szerint két nap alatt mennek át a felhők az ország fölött: a mai 2500, a holnapi pedig 5000 méter magasan.

Egyelőre nincs ok aggodalomra, állítják a kutatók, akik naponta vesznek víz- és talajmintákat, majd ellenőrzik laboratóriumban.

Szerintük az lenne veszélyes, ha magas lenne a cézium 137, illetve a jód 131 részecskék koncentrációja, ugyanis a cézium bekerülve az emberi szervezetbe 30 éven át radioaktív marad, míg a radioaktív jód csak pár napig.

Manna.ro

Friss hírek

Piaci körkép: kitörés határán a DAX index

A DAX helyzete nem sokat változott tegnaphoz képest, de van esély az index kitörésére eddigi kereskedési sávjából, miután ismét ennek felső határát teszteli. Ezt a területet az overbalance-szerkezet felső határa is jelöli, így áttörése trendfordulóra utalhat.

Read More »