Megérkezett a radioaktív felhő

Románia fölé érkezett a radioaktív felhő, ami a japán Fukusima atomerőműjének robbanásakor keletkezett – írja a manna.ro.

Német kutatók szerint a részecskék egyelőre 2500 méter magasságban vannak; nincs ok aggodalomra, ellenben ha esne az eső, a radioaktív részecskék bekerülnének a földbe, vízbe, így az emberi szervezetbe is. A szakértők szerint két nap alatt mennek át a felhők az ország fölött: a mai 2500, a holnapi pedig 5000 méter magasan.

Egyelőre nincs ok aggodalomra, állítják a kutatók, akik naponta vesznek víz- és talajmintákat, majd ellenőrzik laboratóriumban.

Szerintük az lenne veszélyes, ha magas lenne a cézium 137, illetve a jód 131 részecskék koncentrációja, ugyanis a cézium bekerülve az emberi szervezetbe 30 éven át radioaktív marad, míg a radioaktív jód csak pár napig.

Manna.ro

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »