Maradnak a keresztek az olasz iskolákban

Nem hiába fellebbezett Olaszország 2009-ben a strasbourgi bíróság iskolai feszületeket tiltó határozatával szemben. Az Európai Emberi Jogi Bíróság Nagytanácsa ezúttal meggyőző, 15-2 arányú döntést hozott arról: nem látják bizonyítottnak, hogy a feszületek jelenléte az iskolákban automatikusan sértené a diákok oktatási jogait. Az öt év után született döntést nemcsak a 150 éves Itália pártjai, de például a magyar kereszténydemokraták is megkönnyebbülve fogadták.

Maga a pertörténet is furcsán kezdődött: 2006 július 27-én egy finn származású, Olaszországba költözött édesanya, Sonia Lautsi tiltakozott a strasbourgi emberi jogi bírói szervnél amiatt, hogy gyermekei (akik azóta 23 és 21 évesek lettek) olyan állami iskolákba kénytelenek járni, ahol a falon feszület lóg. Az anyuka – aki egyébként az Ateista és Agnosztikus Racionalisták Szövetségének tagja – állítása szerint gyermekei a gondolatszabadságot és a szülők gyermekeik nevelésének szabad megválasztásához való jogát is sértette az olasz állam.

2002-től kezdve a felperes az összes hazai bírói fórumot végigjárta, így vált lehetővé az európai szervhez fordulás. 2009 novemberében első fokon Strasbourgban a felperesnek adtak igazat, ám az alperes és ötezer euró értékű erkölcsi kár megtérítésére kötelezett olasz állam az általa garantált egyéni és kollektív vallásszabadság jogára hivatkozva fellebbezett. A folyamodványt nemcsak a jobboldal, hanem a baloldali ellenzéki demokraták is támogatták, alapállássá vált az olasz politikában: a strasbourgi emberi jogvédő szerv döntése abszurd.

A fellebbviteli szerv azonban megváltoztatta az elsőfok döntését: döntő többséggel tették világossá azt, hogy egyáltalán nem bizonyítható az erkölcsi kár felmerülése és a szülői jogok sérelme a feszületek puszta kifüggesztése miatt. A kérdés más európai országokban is vitatéma, bár kötelező sokáig csak Olaszországban volt a feszületek állami iskolákban való megjelenítése.

„Nagy megelégedéssel fogadom az európai bíróság döntését” – mondta Franco Frattini, az olasz kormány külügyminisztere. Frattini szerint „a mai napon Európa népi érzelmei győztek”. A Corriere della Sera emlékeztetett: egy nemrég készült felmérés alapján az olaszok 84 százaléka támogatja a feszületek iskolai kifüggesztését. Angelo Bagnasco kardinális pedig úgy nyilatkozott, hogy „fontos és jőérzésű döntés született, ami nagyban tekintettel volt azokra az érvekre, amelyeket az olasz kormány és számos más, az olasz álláspontot osztó európai ország terjesztett elő”.

Molnár Balázs

Friss hírek