Közép-Amerikában állítaná meg a bűnözést az ENSZ főtitkára

Ban Ki Mun a közép-amerikai régiót sújtó, összetett szervezett bűnözés elleni harcban próbált segítséget nyújtani a kormányoknak.

Ban Ki Mun ENSZ főtitkár múlt hét elején a guatemalai fővárosba utazott, hogy a közép-amerikai kormányok képviselőivel közösen értékeljék, milyen eredményeket ért el a régió a bűnözés elleni harcban, írja a La Tercera. A térségben a szervezett bűnözés több mint 15 ezer ember életet követeli évente.

A szervezett bűnözés nemzetközi jelenség, amelyre regionális és nemzeti szinten is választ kell találni”, mondta Ban Ki Mun a találkozón részt vevő elnököknek és képviselőknek.

A tanácskozáson a guatemalai, costa ricai és hondurasi elnökök vettek részt, míg Belizét (a korábbi Brit Hondurast) a  miniszterelnök képviselte. Panama és a Dominikai Köztársaság képviseletében az alelnökök vettek részt a találkozón, El Salvadort képviseletét a külügyminiszter látta el. Nicaragua volt az egyetlen ország, mely nem küldött képviselőt.

A találkozó keretei között a Közép-amerikai Integrációs Rendszer (Sistema de Integración Centroamericana) országai tájékoztatták az ENSZ főtitkárt a szervezett bűnözés elleni harc során felmerült – elsősorban – anyagi jellegű nehézségekről.

A hondurasi elnök és az el salvadori külügyminiszter hozzátették, hogy örömmel fogadnának országukban egy nemzetközi bizottság létesítését, mely Guatemalában 2007 szeptembere óta működik, CICIG néven (Comisión Internacional contra la Impunidad de Guatemala), s hasonló szervezet létrehozásán a közép-amerikai térség néhány országa gondolkodik.

Ban Ki Mun örömmel fogadta a kezdeményezést, és hozzátette, hogy „ez egy nagyszerű javaslat az országok részéről, e kezdeményezés révén erősíthetik a jogállamiságot, és hatékonyan vehetik fel a harcot a szervezett bűnözés ellen”. A dél-koreai származású ENSZ-főtitkár a guatemalai elnöknek tízmillió dolláros alapot ígért, melyet a biztonság elősegítésére használhatnak fel.

Az ENSZ főtitkár továbbá maximális támogatást ígért az ENSZ részéről az érintett országoknak.

Sándor Nóra

Friss hírek