Ötös fokozatra emelték az atomveszélyt

Tovább dolgoznak a fukusimai erőmű áramellátásán a mérnökök, ugyanis a hűtőrendszert nem sikerült beindítaniuk. Tegnap egy fokozattal feljebb sorolták az atomerőmű katasztrófáját: szélesebb körű következményekkel jár a meghibásodás. Több mint hétezer halálos áldozatot követelt eddig a képzeletbeli számláló.

Egyelőre nem sikerült visszaállítani a sérült fukusimai atomerőmű reaktorainak hűtését, hiába építettek ki tegnap elektromos vezetéket a helyszínre. A mérnökök dolgoznak azon, hogy még szombaton ellássák árammal az 1-es és 2-es, illetve az 5-ös és 6-os reaktorokat, míg vasárnap a 3-as és 4-es kerülhet sorra. Az üzemet ért károsodás miatt nem biztos, hogy az áramellátás egyben a hűtőrendszer visszakapcsolását is jelenti – olvasható a BBC honlapján. A reaktoroknál továbbra is folytatódnak a hűtési munkálatok. Már második napja katonai tűzoltóautók locsolják a túlmelegedett berendezéseket. A 3-as és 4-es reaktor tárolómedencéjében veszélyesen alacsony a vízszint, amely növeli a radioaktív anyagok kibocsátásának esélyét.

Japán magasabb veszélyfokozatba sorolta pénteken a fukusimai balesetet. A hét fokozatú nemzetközi skálán az eddigi négyesről ötösre emelték a katasztrófát. Ebbe a kategóriába kerülnek azok az események, amelyek a reaktortelepen kívül is kockázatokkal járnak és súlyos, hosszú távú hatásúak. 1986-os csernobili katasztrófa a legmagasabb, 7-es fokozatba tartozott. Egészségügyi tisztviselők a Tokióban mérhető sugárzás szintjét ártalmatlannak nevezték – tudósít a BBC.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője, Amano Jukija megérkezett Tokióba és az idővel való versenyfutásnak nevezte a fukusimai krízist. A régióban újabb közepes földmozgásról számoltak be az emberek. A múlt pénteki 9-es erejű földrengés óta 262 olyan utórengést jegyeztek fel a japán meteorológiai szolgálatnál, amelyek meghaladták az ötös erősséget – adta közzé a Kyodo hírügynökség.

A hivatalos rendőrségi jelentések szerint magyar idő szerint szombat reggel 7200-ra nőtt a halottak száma, és további 11 ezer embert keresnék még. Egyre fogy a remény, hogy a romok alól még túlélőket emeljenek ki, hiszen egy hete történt a földrengés, és az éjszaka során erős havazás volt. Az ország lakossága péntek délután, 14:46-kor pontosan a katasztrófa kitörése után egy héttel egy perces néma csenddel emlékezett az eltűntekre és az elhunytakra.

Az Egyesült Államok szerint Japán óvintézkedései nem elégségesek, és arra szólította fel az országban tartózkodó állampolgárait, hogy az erőmű 20 km-es körzete helyett 80 km-es körzetéből költözzenek el. Az országban állomásozó katonáknak már korábban megtiltották, hogy 80 kilométernél közelebb merészkedjenek Fukusimához. Az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia és Spanyolország szervezi állampolgáraik kimentését. A magyar Külügyminisztérium bejelentette, hogy a Japánban szolgáló diplomaták családtagjai hazajönnek a jövő hét elején. A külképviseleten dolgozók családjait már korábban Tokióból Oszakába menekítették, de a diplomaták a japán fővárosban maradtak. Ha a helyzet súlyosbodna, készen állnak a nagykövetség Oszakába helyezésére.

A sok szörnyűség ellenére apró jó hírekről is beszámolnak: számos benzinkút és vasútvonal nyílt meg újra, ismét élelmiszercsomagok érkeztek a katasztrófa sújtotta területekre, illetve az 1-es reaktornál sikerült lelassítani a sugárzás szivárgását. Elkezdtek ideiglenes otthonokat építeni a lakóhely nélkül maradt embereknek, de továbbra is több tízezren vannak menekülszállásokon, ahol sokszor nincs elegendő víz, élelem és áram. Kan Naoto japán miniszterelnök elmondta, hogy most a semmiből kell újjá építeni a nemzetet, ezért nincs helye a pesszimizmusnak, és kitartásra bíztatta az embereket.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek