Közeleg az afganisztáni csapatkivonás

Legutóbb David Petraeus, az amerikai és NATO csapatok főparancsnokának Kongresszus előtti meghallgatása kapcsán hangzottak el újabb helyzetértékelések az afganisztáni háborúról és a küszöbön álló csapatkivonás körülményeiről. Petraeus a tálibok visszaszorításának terén elért sikerekre hívta fel a figyelmet, ugyanakkor leszögezte, hogy a jelenlegi helyzet nagyon törékeny és bizonytalan.

A keddi nyilatkozatok többsége a jól megszokott sémát követték, a részleges sikerekre hívták fel a figyelmet, emellett a folyamatot aláásó tényeket is kihangsúlyozták, jelezvén, hogy „nem csak rajtunk áll vagy bukik” a háború kimenetele. Barack Obama tavaly decemberben tűzte ki az amerikai csapatok 2011 nyarára tervezett kivonását, a céldátum közeledtével pedig egyre nő a nyomás, melyen az sem segít, hogy az Egyesült Államok lakosságának körében szinte rekordmélységben van a háború megítélése és a csapatkivonás tényét is sokat megkérdőjelezik.

David Petraeus beszámolójában kihangsúlyozta, hogy jelentős sikereket értek el a tálibok visszaszorításában és a kulcsfontosságú területek megtisztításában. Ugyanakkor a biztonsági helyzetben elért javulás nagyon is törékeny. A főparancsnok óvatos állásfoglalását támasztja alá az a tény is, hogy a kormányellenes lázadók tavasszal újult erővel vetik bele magukat a harcokba (ahogy arra Petraeus külön felhívta a figyelmet), hiszen a zord afgán tél miatt rendszerint szünetelnek a harcok vagy legalábbis jóval kevesebb akcióra kerül sor.

Több amerikai politikus is leszögezte, hogy az előrelépés csak számos további reform mellett tartható fenn, ezek között prioritást élvez az afgán biztonsági erők létszámának további növelése, az afgán kormányzat körében virágzó korrupció visszaszorítása és Pakisztán határ menti területeinek kormányzati ellenőrzés alá vonása, mely jelenleg is a tálibok egyik háttérbázisául szolgál.

Felvetődött annak a kérdése is, hogy az elért sikerek csak akkor tarthatók fenn, ha az afgán kormány számára további segélyeket nyújtanak, ugyanakkor a háborús kiadások terheit nyögő amerikai költségvetés óvatosságra inti a politikusokat. John McCain külön felhívta rá a figyelmet, hogy az amerikai adófizetők biztosak akarnak lenni abban, hogy a támogatásként kifizetett dollármilliárdokat a megfelelő célokra fordítják és nem folynak el az afgán kormányzat útvesztőiben.

David Petraeus egy korábbi nyilatkozatában azt üzente szövetségeseiknek, hogy csak egy lehetőségük van a hatalomátadásra és nem kellene elrontani. Ugyanakkor, hogy némi bizakodásra adjon okot, kitért a tálibok reintegrációjában elért sikerekre is, e szerint már 700 egykori lázadót sikerült visszailleszteni az afgán társadalom soraiba, további 2000 pedig már úton van a reintegráció felé.

Ahogy közeleg az amerikai csapatkivonás határideje, egyre nő a nyomás a vezetésen, hogy ne vesztesként szálljanak ki az immár tíz éve húzódó, dollármilliárdokat felemésztő konfliktusból. A következő hónapok kritikusak lesznek a harcoló felek számára, minden bizonnyal a tálib felkelők sem kívánják megkönnyíteni az amerikai haderő munkáját.

Romász Andrea

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »