Obama államában is megszüntették a halálbüntetést

A halálbüntetés az Amerikai Egyesült Államokban a bűncselekményt elkövetők megbüntetésének egyik elfogadott formája. Ezen büntetéstípus sem tökéletes, már több eset kapcsán kiderült, hogy ártatlan személyeket ítéltek halálra. Ez az oka annak, hogy Illinois a héten csatlakozott azon amerikai tagállamokhoz, ahol megtiltották a halálbüntetés alkalmazását.

A halálbüntetés eltörléséről szóló törvény értelmében a halálbüntetés helyett élethosszig tartó büntetés szabható ki, azonban ezen elítélteket nem lehet majd feltételesen szabad lábra helyezni. Ezen kívül létre fognak hozni egy pénzügyi alapot, amelynek célja a büntetések jogi kikényszeríthetőségének a biztosítása, valamint az elítéltek családja számára nyújt majd szolgáltatásokat és segítséget – számol be a The New York Times.

Illinois a tizenhatodik olyan amerikai állam, ahol a bíróságok nem alkalmazhatják a halálbüntetést. Pat Quinn, Illinois kormányzója a halálbüntetésről szóló adatok, információk megvizsgálása után jutott arra a következtetésre, hogy a mostani rendszer nem működik megfelelően, így aláírta a halálbüntetés eltörléséről szóló, a törvényhozás által már januárban elfogadott törvényt. A kormányzó számára nehéz volt meghozni ezt a döntést, mivel a 2010-es kampány során még támogatta a halálbüntetést.

A tapasztalataink azt mutatják, hogy tökéletes halálbüntetési rendszert nem lehet létrehozni. Mivel a jelenlegi rendszer hiányosságai rosszul meghozott ítéletekhez, valamint megkülönböztető bánásmódhoz vezetnek, megfelelőbb, ha eltöröljük a halálbüntetést Illinois államban” – nyilatkozta Pat Quinn.

A meghozott döntés nem vélelten, mivel Illinois államban már több tucat ártatlan személyt ítéltek halálra, ráadásul drága ennek a büntetési formának az alkalmazása. George Ryan, Illinois akkori kormányzója 2000-ben már kinyilvánította, hogy a halálbüntetési rendszer akadozik, nem működik megfelelően, ezért Ryan moratóriumot hirdetett a kivégzésekre. Ekkor egy bizottság megvizsgálta a halálbüntetési rendszert, változtatásokat is bevezettek, azonban ez nem jelentett teljes megoldást a ma is létező problémára.

A halálbüntetés eltörlését illetően megoszlanak a vélemények. Lisa Madigan, az állam egyik ügyvédje szerint nem kellene megszüntetni a halálbüntetést, mivel így nem marad büntetési módszer a legszörnyűbb bűncselekményeket elkövetők számára. Anita Alvarez, demokrata jogász is a csalódottságát fejezte ki a halálbüntetés eltörlését illetően. Ezzel szemben az áldozatok hozzátartozói közül többen támogatják a tilalmat. Az ellentét Chicago előző és jelenlegi polgármestere között is megfigyelhető: Richard M. Daley, az előző polgármester a halálbüntetést támogatta, míg a jelenlegi, Rahm Emanuel annak eltörlését.

Fülep Ágnes

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »