Készül a magyartalan földrajzi nevek listája

Még 2009 során Göncz László képviselő kezdeményezte a szlovén közlekedési miniszternél, hogy a nemzetiségileg vegyesen lakott területen lévő, állami hatáskörbe tartozó közutak és autópálya-szakaszok esetében a földrajzi jelzések következetes kétnyelvű, a magyar nyelv szabályainak megfelelő korrekciója, illetve kiegészítése megtörténjen.

Patrik Vlačič miniszter pozitívan fogadta a kezdeményezést, és néhány módosítás az illetékes állami szervek részéről az elmúlt hónapokban meg is történt. A helyzet azonban a képviselő szerint még nem kielégítő, ugyanis akadnak még nyelvileg hibás helység-, folyó-, illetve pataknévtáblák, valamint arra is van példa, hogy például a patak neve csak szlovén nyelven van megjelölve. Az utóbbi Göncz László szerint egyértelműen törvényellenes jelenség.

A minisztérium a munka tökéletes elvégzésénél számít a magyar nemzetiségi szervezetek közreműködésére is, ezért a képviselő azzal a kéréssel fordult a magyar önkormányzatok elnökeihez, illetve a magyar nemzeti önkormányzati közösségek tanácsaihoz, hogy március végéig községük területén készítsenek jegyzéket a nemzetiségileg vegyesen lakott terület országos szintű útjai, autópályái mentén tapasztalt esetleges hibás földrajzi névhasználatról és azok hiányosságairól.

A jegyzék alapján a Közlekedési Minisztérium könnyebben intézkedik majd a hiányosságok kijavítása érdekében. A nemzeti közösségeket egyébként hasonló levéllel az elmúlt évben is megkereste a nemzetiségi képviselő, azonban részben a mandátum lejárta, részben egyéb okok miatt a listák elkészítésére nem került sor.

Göncz László felhívásában az alacsonyabb szintű közutak esetében észlelt hiányosságok lejegyzését is célszerűnek látja, de erről az illetékes önkormányzatoknál kell intézkedni.

Kitekintő / Népújság

Felkapott hírek

Friss hírek

Csökkenő eredményről számolt be a Tesco

A Tesco adózás előtti eredménye a februárral véget ért 2020-2021-es pénzügyi évben, elsősorban a koronavírus-járvány okozta kiesések és többletköltségek miatt csökkent. Szerdai beszámolójában a cég közölte, hogy közép-európai részlege is megszenvedte a járvány hatásait.

Read More »