Repüléstilalmi zóna jöhet létre Líbia felett

A tűzparancs továbbra is él. Katonai repülőgépek támadják a felkelők által elfoglalt keleti városokat. A napok óta tartó folyamatos bombázás visszalépésre késztette a lázadókat. Kadhafi embereinek sorozatos akciói már a nemzetközi közösséget is válaszra késztetik. Nyugati vezetők fontolgatják, hogy repüléstilalmi zónát hoznak létre Líbia felett.

Az „arab tavasz” néven elhíresült tüntetéshullám hetekkel ezelőtt Líbiát is elérte. Az elégedetlen tömegek utcára vonultak, s fegyvert ragadva igyekeztek Moammer el-Kadhafi hatalmát megdönteni. Erőfeszítéseiknek köszönhetően mára az ország keleti felén átvették az uralmat.

A felkelők úgy látják, hogy nincs miről tárgyalni, csak a diktátor távozását fogadják el. Bár a Kadhafi-ellenes fegyveresek olajipari szempontból fontos városokat is elfoglaltak, egyelőre csak bízni tudnak abban, hogy képesek tartani állásaikat a hadsereggel szemben. Jelen állás szerint csekély az esély arra, hogy a rebellisek Tripoli ellen induljanak.

A főváros elfoglalására tett kísérletek még váratnak magukra. A hatalomhoz ragaszkodó elit zsoldosok segítségével tartja fenn a rendet. Az elnyomás bizonyítéka, hogy pénteken újabb tüntetésre készültek Tripoli lakosai, amikor a kormányerők könnygázzal oszlatni kezdték a közel 1500 fős tömeget – tudósított az Associated Press helyszíni riportere.

„Kadhafi elvesztette vezetői legitimitását, ezért távoznia kell” – hangoztatta Barack Obama amerikai elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján . Ez volt az első alkalom, hogy nyilvánosan is a diktátor lemondását sürgette. A lázadók és a hatalom erői között véres patthelyzet alakulhat ki – vélekedik az elnök, de egyelőre nem adta jelét annak, hogy katonailag is be kíván avatkozni. Amikor arról kérdezték, hogy támogatja-e a repüléstilalmi zóna létrejöttét Líbiában – amely egyébként a lázadók egyik legfontosabb követelése – azt felelte, minden lehetőséget mérlegelnek.

Az amerikai katonai és diplomáciai tisztviselők óvatosak, a repüléstilalmi zóna létrehozását bonyolultnak és kockázatosnak tartják, mivel eddig az ötlet nemzetközi támogatottsága nem erős. Robert Gates, az Egyesült Államok védelmi minisztere úgy fogalmazott, ha „felhatalmazást kapnak rá, meg tudják csinálni”, de ez a líbiai beavatkozás kezdetét jelenti majd, amely az ország légvédelmének megsemmisítésével jár.

Kadhafi szerdai fővárosi beszédében arra figyelmeztetett, hogy ezrek fognak meghalni, ha a Nyugat katonailag beavatkozik és megfogadta, hogy Líbia a vietnámi háborúhoz hasonló helyzetet teremt majd, amelyben az országa területére lépő csapatok „a pokolban találják magukat és vérben fognak úszni”.

Jáni Annamária

Friss hírek