„Zenga Zenga” – az arab világ legújabb slágere

Engedtessék meg, hogy nagy szavakat használjak: megtörtént a lehetetlen. Izraeli „termék” futott be slágerként az arab világban, egyáltalán nem negatív értelemben. Egy fiatal izraeli által „komponált”, Kadhafi líbiai elnök múlt keddi – tüntetők megregulázását ígérő – beszédének megzenésített változata nyerte el az arab világ tüntetőinek tetszését.

Moammer al-Kadhafi február 22-én meggondolatlanul beszédet mondott, mely során nem tartózkodott izgalmas ruhatárának, látványos gesztusainak mellőzésétől. Szerencsétlenségére, egy harmincegy éves izraeli zenész-újságíró, Noy Alooshe is nézte a tüntetők levadászásáról folytatott eszmefuttatását. „Lépésről lépésre. Házról házra. Otthonról otthonra. Utcáról utcára. Előre, előre! Forradalom, forradalom!”– harsogta beszédében dörgedelmeit, amit most Alooshe klipjében az amerikai rapper Pittbul „Hey Baby”, T-Pain által feldogozott zenéjével aláfestve élvezhetünk.

Alooshe nem titkoltan már egy ideje nézegette a diktátor nyilvános megjelenéseit, megfelelő anyagot keresve. Kadhafi múlt heti esernyős-dzsipes furikázását például Rhiana „Umbrella” (Esernyő) című zenéjével képzelte el, de a keddi beszéd minden képzeletét felülmúlta. Csupán néhány óráját vette igénybe és szerdán reggel már fel is töltötte művét a Youtube videómegosztó oldalára, majd közösségi oldalak segítségével megkezdte a népszerűsítését. Vasárnap estére már félmillióan, szerda esete pedig már majdnem két és fél millióan látták a Kadhafi által a beszédben gyakran említett „Zenga, zenga” (Zanqa – kis utca, sikátor) címmel ellátott videoklipet, legtöbben Észak-Amerikában és az arab világban.

Mára már elmondhatjuk, hogy szinte minden líbiai ellenzéki honlapján szerepel. Alooshe rengeteg, főleg pozitív visszajelzést kapott, még azután is, hogy néhányan Facebook-os profiloldalára rákeresve kiderítették: Alooshe bizony izraeli zsidó. Sőt, egy „Hovevey Cion”, azaz Cion Szerelmesei nevű zenekarban is játszik. Néhány mocskolódáson kívül ez a tény most nem zavarta az arab világ lelkes fiataljait, sőt a szerző állítja, olyan üzenetet is kapott, mely szerint a „Zenga, zenga”-ra fognak táncolni az utcákon, ha Kadhafi végül megbukik.

Alooshe konzervatívabb rajongóinak kérésére megalkotta a beszéd második változatát is. Az eredetiben ugyanis a képernyő jobb és bal sarkában egy lengén öltözött lányka táncolgat, mely utalás Kadhafi női testőreire.

Alooshe azóta úszik az örömmároban, hiszen számtalan újság, többek között a New York Times is megkereste interjúért. Szkeptikusabb izraeliek, akik hitték, csupán azzal, ha kicsit körbemasíroznak Tel-Avivban néhány Mubarak-ellenes és az egyiptomi tüntetőket éltető transzparenssel – cionista konspirációt sejtetve – rombadönthették volna az egyiptomi forradalmat, most végre elmosolyodhatnak. Mégiscsak lehetséges, hogy valami az arab világban egyszerre legyen „izraeli” és „népszerű”.

Németh Vera

Friss hírek