Színház és irodalom – zajlik a kulturális élet a Kárpát-medencében

Miközben egy hiánypotló dokumentumfilmet is láthattunk a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából, addig egy hiánypotló regényt is bemutattak Marosvásárhelyen.

Korszakalkotó filmek az előző rendszerből

Andrei Ujică Ceauşescu, a hatalom tébolyultja című filmjét vetítették, majd kerekasztal-beszélgetést tartottak Szőcs Gézának, a NEFMI kultúráért felelős államtitkárának, marosvásárhelyi születésű költőnek a részvételével a Románia román szemmel című sorozat keretében csütörtökön a budapesti Terror Háza Múzeumban. 2010-ben készült, kizárólag a Román Nemzeti Filmarchívum és a Román Televízió archív felvételeiből állította össze a rendező végigvezetve a nézőt a Ceauşescu házaspár 1989 decemberi hadbírósági tárgyalásáig. A film Titus Muntean kutatásai alapján készült, és olyan felvételeket is tartalmaz, amelyeket a cenzúra miatt soha nem vetítettek – írja az erdely.ma hírportál.

Szerb nyelven, egyedülálló módon magyar feliratozással tekinthették meg az érdeklődők szombaton este hatkor Rideg Sándor Indul a bakterház című regényéből írt darabot a deszki faluházban – írja a vajma.info.

Hiánypotló kiadások a Kárpát-medence irodalmában?

Ugron Zsolna Úrilányok Erdélyben című regénye rövid időn belül könyvsiker lett. A Budapesten tökéletesnek tűnő életet élő, az elitben mozgó, sokat utazó, érdekes tévés munkát végző Anna egy erdélyi kis faluban talál rá mégis élete értelmére. A könyv marosvásárhelyi bemutatóján a szerző elismerte, hogy nem nehéz párhuzamot vonni közte és Anna között, hiszen ő is Budapest és Zabola között ingázva találta meg a boldogságot, és jelenleg férjével azon dolgoznak, hogy a zabolai Mikes-kastélynak visszaadják egykori fényét. De „Anna nem én vagyok” – szögezte le Ugron Zsolna.

Február 18-án, péntek este került sor a csúzai parókián Banka Gabriella Délvidéki imádságok című verseskötetének a bemutatójára. A szerző a Vajdaságban született, ahol színművészként dolgozott, majd a kilencvenes években családjával Magyarországra költözött. Eddig csak folyóiratokban jelentek meg költeményei, ez az első önálló verseskötete, amely a Protestáns Művelődési Társaság és a Muravidéki Baráti Kör Kulturális Egyesület kiadásában jelent meg- írja a Horvátországi Magyar Demokratikus Közösség internetes lapja.

Újabb stáció a megújult szobor történetében

Újabb esemény zajlott Kolozsvár központjában. Mintegy háromszáz kolozsvári vett részt múlt szerdán a Mátyás király szoborcsoportnál szervezett ünnepségen, amelyen megkoszorúzták a volt magyar király születésnapja alkalmából az egykori uralkodónak emléket állító Fadrusz János-műalkotást. Az eseményt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kolozs megyei szervezetei, csaknem húsz kolozsvári civil szervezet és a római katolikus egyház szervezte. Kelemen a sajtónak nyilatkozva bejelentette: a szobor hivatalos újraavatására április 2-án, szombaton kerül sor, miután a magyar féllel véglegesítették a hivatalos ünnepség időpontját.

Színház és vers Pozsonytól Zentáig

Múlt héten Székelyudvarhelyen szervezték meg az idei Versmondó- és népdaléneklő versenyének országos döntőjét. A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával Kolozsváron 21. alkalommal szervezte meg az Anyám fekete rózsa – Magyar Nyelvű Nemzetközi Vers- és Prózamondó Találkozó romániai elődöntőjét nem hivatásos versmondók számára.

A kölcsönös megismerésen keresztül eljutni a kölcsönös megértésig címmel szervez szakmai találkozót a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház Kis Színpada (Malá Scéna) március 27-28. között a fővárosban. A szervezők a színház Európa egyesítésének folyamatában betöltött szerepét vizsgálják majd kétnapos találkozójukon, amelyen kortárs szlovák és magyar színpadi művek, illetve a két ország kisebbségi színházainak alkotásai láthatóak majd.

Zsúfolásig megtelt a Zentai Gimnázium díszterme február 22-én, kedden és 23-án, szerdán, amikor az Adai Színtársulat tagjai bemutatták új előadásukat, Pálmapagonyt, amelynek ősbemutatóját január ötödikén tartották meg Adán. A közelmúlt történelmi eseményeit, a kilencvenes évek Jugoszláviájának társadalmi változásainak folyamatát egy közös jövőről álmodó fiatal vajdasági magyar házaspár szemszögéből közelíti meg az előadás.

Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című darabjának előadásával méltatták Magyarország 2011 első félévi soros európai uniós elnökségét a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának szervezésében február 17-én a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházban-írja a karpatinfo.net.

A farsangolás végefelé

Ötödik alkalommal rendeztek farsangi mulatságot a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. Ebben az évben február 18-án került sor a jótékonysági bálra. Ezúttal a vendégek adományaikkal, cserépjegyek vásárlásával járulhattak hozzá a főiskolai épület tetőszerkezetének felújításához.

S ha még sietünk…

A felvidek.ma tudosítja , hogy a Magyar Köztársaság Nagykövetsége, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete, és az Esterházy János Polgári Társulás közös szervezésében március 1-4. között kerül sor a pozsonyi „Esterházy János Emléknapokra” kiállításokkal, filmvetítéssel és egyéb kulturális programokkal…

kultfutar

Friss hírek