Agymosással veszik rá a politikusokat a háborúra?

A sisakban, pilótadzsekiben való fotózkodási lehetőség és a figyelmes szuvenírek mellett a sereg szovjet-stílusú agymosással is kedveskedik az Afganisztánba látogató VIP-vendégeinek – állítja a Rolling Stone magazin. Az ügyben átfogó vizsgálat indult, az állítólag műveleti célponttá vált szenátorok az egész históriát „bizarrnak” nevezik.

Alig egy évvel az után, hogy a Rolling Stone magazinnak adott interjú miatt az afganisztáni erők egykori főparancsnokát Obama két lábbal rúgta ki állásából, az elmúlt öt évtized amerikai diákgenerációinak legfontosabb kultlapja újra hihetetlen sztorival robbantott.

A magazin egy múlt heti cikke arról számol be, hogy az Egyesült Államok hadserege hónapokon keresztül pszichológiai hadműveleteket folytatott amerikai szenátorok, politikusok és magas beosztású külföldi diplomaták ellen – „elkeseredett próbálkozásként”, hogy az egyre népszerűtlenebbé váló háborús ügy mellé állítsák a kulcspozícióban lévő döntéshozókat. A közelmúlt afgán szerepvállalás mellett hozott döntéseiben sok olyan személy is fontos szerepet játszott, akiknek a neve a lap birtokába jutott célpontlistán is felbukkan.

William Caldwell altábornagy az évente 6 millió dollárba kerülő különleges információs alakulatot és annak vezetőjét, Michael Holmes alezredest arra utasította, hogy manipulálják a kabuli Eggers táborba látogató kongresszusi küldötteket. A pszichológiai hadviselés a Pentagon megfogalmazásában „a propaganda és más pszichológiai eljárások célzott használata az ellenség véleményének, érzelmeinek, attitűdjének és viselkedésének alakítása céljából”, melyet 1948 óta a fegyveres erőknek amerikai állampolgárok ellen szigorúan tilos használnia. Holmes a Rolling Stone-nak azt nyilatkozta, hogy megpróbálta Caldwellt az akció törvénytelen voltára figyelmeztetni, ám az altábornagytól csak azt az ingerült választ kapta, hogy a parancsba adott hadművelet „nem illegális, ha én azt mondom!”.

Az én munkám a pszicho-hadműveletek esetén az emberek fejével való játék, hogy rávegyem az ellenséget arra, hogy úgy viselkedjen, ahogy mi akarjuk. Ugyan ezt a sajátjainkkal tilos művelnem. Amikor arra kérsz, hogy használjam ezeket a képességeket szenátorokon és kongresszusi képviselőkön, átlépsz egy bizonyos határt” – idézi Holmes-t a Rolling Stone.

A 2009 novemberét követő hónapokban Holmes-nak és négytagú csapatának olyan prominens személyiségekkel kellett foglalkoznia a tálibok, vagy a helyi afgán közösségek helyett, mint például John McCain, Joe Lieberman, Jack Reed, Carl Levin szenátorok, Mike Mullen admirális, vagy éppen az afganisztáni cseh nagykövet és a német belügyminiszter. Noha Caldwell következetesen tagadja a Rolling Stone állításait, a cikk megjelenését követő napon David Petreaus tábornok, az afganisztáni erők főparancsnoka átfogó vizsgálatot rendelt el Holmes nyilatkozatai alapján. Két érintett szenátor is megszólalt az ügyben: Levin és Lieberman is azt állítják, hogy már az afganisztáni látogatásukat megelőzően is az ügy mellett voltak, e tekintetben soha nem szorultak elmetrükkökre és nem gondolják, hogy agymosáson estek volna át.

Tatai Gábor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »