Jó hír érkezett: beindult a gazdasági növekedés

Az Európai Bizottság felfelé módosította az eurózóna növekedésére vonatkozó előrejelzéseit és bejelentette, hogy a gazdasági fellendülés kezd beindulni. Ugyanakkor figyelmeztetett a szárnyaló olajárak következtében kialakuló magasabb inflációra.

Olli Rehn, az EU gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa, március elsején bejelentette, hogy eurózóna 17 országában 1,6 százalékos gazdasági növekedésre számítanak 2011-ben, ami 0,1 százalékponttal jobb a tavaly novemberben közzétett 1,5 százalékos értéknél. Rehn nyilatkozata szerint az export tovább támogatja a gazdaság helyreállását, de számítanak arra, hogy a fellendülés 2011-ben kiegyensúlyozottabb mértékben fog a hazai kereslet növekedésére támaszkodni, ami fenntarthatóbb fejlődést tesz lehetővé. A biztos ugyanakkor szóvá tette, hogy a fellendülés nem egyformán fogja érinteni az EU tagállamait.

Németországban a korábban várt 2,2 százalékosnál magasabb, 2,4 százalékos növekedésre számítanak idén. A korábbi előrejelzésekhez képest Franciaországban egytized százalékponttal magasabb, 1,7 százalékos növekedést várnak, míg az újonnan közzétett adatok szerint az Egyesült Királyság gazdasága a korábban vártnál kismértékben alacsonyabb, 2 százalékos mértékben fog növekedni. A skála másik végén az eladósodott, csekély növekedésre számító mediterrán országok helyezkednek el, Olaszország 1,1 százalékos, Spanyolország pedig 0,8 százalékos előrejelzett növekedéssel. Rehn a Közel-Keleten és Észak-Afrikában egyre inkább bizonytalanná váló helyzet hatásaira is figyelmeztetett.

Rehn elmondta, hogy a Bizottság véleménye szerint az olajárak meg fogják haladni a hordónkénti 100 dollárt 2011-ben, ami jóval a Bizottság 2010-es 80 dolláros becslése felett van. Az EU gazdasági vezetője szerint azonban ennek hatása az EU gazdaságára korlátozott. Ennek ellenére az inflációra vonatkozó várakozásokat 1,8 százalékról 2,2 százalékra emelték, ami már az Európai Központi Bank 2 százalékos árstabilitási küszöbértéke felett helyezkedik el. A Bizottság véleménye szerint az infláció 2011 első negyedévében lesz a legmagasabb, ezután fokozatosan visszaesik év végére a 2 százalék körüli értékre.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »