A perzsa és a magyar kultúra találkozása

Bár Irán és Magyarország igen messze helyezkednek el egymástól, voltak a történelmünknek olyan pillanatai, amikor a két ország között szorosabb kapcsolat állt fel, ennek a köteléknek köszönhetően egykor hazánk fontos szerepet tölthetett be a perzsa kultúra nyugati irányba való terjesztésében. Ennek a kapcsolatnak a jelentőségére hívja fel a figyelmet Szántó Iván nemrég megjelent, a „Szafavida művészet Magyarországon: Az Esterházy-kárpit művészettörténeti helye” címet viselő könyve.

A szerző – aki az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsésztudományi Karán, az Iranisztika tanszék munkatársa -, ezzel a munkájával a magyar történelem török hódoltság alatt eltelt évszázadait idézi fel, annak is a perzsa-magyar kapcsolataira helyezi a hangsúlyt. A 16-18. században virágzott a Szafavida-dinasztia, melynek uralkodása alatt kiváló iráni műalkotások születtek. Az Oszmán Birodalom révén ezen műkincsek egy része Magyarországra is eljutott, illetve a török hódoltság következtében többnyire cselekvőképtelen országunkon keresztül Nyugat-Európába kerültek, azonban néhány alkotás mind a mai napig hazánkban maradt.

Ez a könyv méltó kiegészítése lehet az Iparművészeti Múzeumban szeptemberig megtekinthető, a perzsa művészetet bemutató kiállításnak.

Romász Andrea

Friss hírek