Megünnepelték a katonai puccsot

Szerdán és csütörtökön a harminc éve történt, Antonio Tejero Molina vezette katonai puccsról (El Tejerazo) emlékeztek meg Spanyolországban. A spanyol politikai elit, pártállástól függetlenül, együtt ünnepelte a katonai zendülés harminc évvel ezelőtti bukását a spanyol Kongresszus madridi épületében.

Szerdán, az esemény alkalmából tartott díszebéden részt vett I. János Károly spanyol király, a politikai pártok akkori vezetői, Landelino Lavilla akkori és José Bono jelenlegi házelnök, illetve José Rodriguez Zapatero szocialista miniszterelnök és Mariano Rajoy, az ellenzéki Néppárt elnöke. Az eseményt később a Képviselőház megemlékezése követte.

A nagyszabású megemlékezésen az 1981. február 23-án túszul ejtett képviselők közül 140-en jelentek meg a jelenlegi képviselők társaságában. Mindössze négyen vannak közülük olyanok, akik 1981-ben és 2011- ben is parlamenti képviselők, közéjük tartozik José Bono házelnök. A képviselők mellet tiszteletüket tették azok a katonai vezetők, akik 1981. február 24-én, János Károly királynak tett esküjüket megtartva, nemet mondtak arra, hogy a lázadó tisztek csoportjához csatlakozzanak.

1981. február 23-án Antonio Tejero alezredes a Gurdía Civil tisztjeinek egy csoportjával behatolt a Kongresszus épületébe, túszul ejtve az ott tartózkodó képviselőket, akik éppen az új kormányfő, Leopoldo Calvo- Sotelo kormányprogramjáról tartottak szavazást.

Ugyanazon a napon Jaime Milans del Bosch altábornagy tankokat vezényelt Valencia utcáira és a tartományban szükségállapotot és kijárási tilalmat rendelt el. A puccs kitervelőjének, Alfonso Armada y Comyn, a spanyol vezérkari főnök helyettesét tartják. Armada szerepével kapcsolatban azonban azóta sem oszlottak el a kételyek. Armada valószínűleg kettős játékot játszott, meggyőzve Tejerot és Milans-t a király támogatásáról, míg előzetesen titokban már tárgyalt a parlamenti pártok képviselőjével egy lehetséges egységkormány megalakításáról. Armada forgatókönyve szerint, vagy a katonai puccs vezetőjeként, vagy az országot a puccsistáktól megmentő magasrangú tisztként vehette volna kezébe a kormányzást.

Bár a spanyol katonai vezetők közül többen ultrakonzervatív nézeteket vallottak, a király február 24-i erélyes televíziós beszéde és a rendőrség, illetve a titkosszolgálatok alkotmányos elköteleződése, a katonai hatalomátvételre hajlókat is eltántorította a lázadásba való bekapcsolódástól. Támogatás hiányában, és felismerve János Károly szándékait, a puccsisták önként vetettek véget akciójuknak.

A puccs vezetőit az alkotmányos rend megdöntésére tett kísérlet vádjával ítélték el. Tejero és Milans del Bosch harminc, Armada hatévnyi letöltendő börtönbüntetést kapott. Tejero alezredest 1996-ban feltételesen szabadlábra helyezték, azóta Madridban és az andalúziai Torre del Marban él.  

Pap Milán

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »