A vártnál kisebb visszaesést produkált a Magyar Telekom

A saját várakozásainál kisebb visszaeséssel zárta a 2010-es évet a Telekom, ezért az árbevétel a tervezett 7-9%-nál kisebb, 5.5% körüli mínuszt tükrözött. Az egyszeri tételektől tisztított EBITDA a becsült 6-8%-os csökkenéshez képest 6% alatti erózióval úszta meg az évet. Ez utóbbiakban az előre jelzettnél kedvezőbb környezet játszott szerepet, amely már a negyedik negyedévben is éreztette hatását.

A nettó profit 7,5 milliárd forint lett, szemben a portfolio.hu -9,6 milliárd forintos konszenzusával, ám ebben egy 14,6 milliárd forintos egyszeri tétel is szerepet játszott (ekkora összeget szabadítottak fel a halasztott adók sorain). E tétel nélkül a nettó eredmény kisebb veszteséget mutatott volna a piaci becsléseknél, a folyamat hátterére vélhetően a délutáni elemzői telefonkonferencián derül majd fény.

A működés tekintetében az előző negyedévek tendenciái köszönnek vissza, vagyis a hangalapú bevételek tovább morzsolódtak mindhárom régióban (Macedónia, Magyarország, Montenegró), míg a hazai adatbevételek valamelyest nőttek. A kedvezőtlen hatásokat ismét csak részben tudták kompenzálni a rendszerintegrációs és mobil adatbevételek.

Az eredménykimutatáson a várakozásokkal összhangban fájdalmas nyomot hagyott a távközlési szektoradó, amely 27 milliárd forinttal terhelte az időszakot. Emellett egyszeri tételként régi ismerősökkel találkozhattunk a gyorsjelentésben: a rendszeres, év végi létszámleépítések 4 milliárd forinttal terhelték az üzemi eredményt, míg a macedóniai/montenegrói saga 300 millió forintos kiadással jelentkezett az időszakban.

A nettó eladósodottsági ráta 32,7%-ra ugrott a harmadik negyedéves 32,3%-ról, amely még mindig az alsó részén helyezkedik el a megcélzott 30-40%-is  sávnak. A működés szenzációs készpénztermelő képességét tükrözi, hogy a szabad készpénzáram (free cash flow) csupán 6%-kal csökkent 2010-ben, amely a beruházások és egyéb költségtételek leszorításából fakadt.

A Telekom tavaly decemberben már közzétette 50 forintos osztalékjavaslatát, amelyet véleményünk szerint a működés alapján lehetne növelni, ám játékelméleti okokból nem számítunk változásra a javaslatban. Éves közgyűlés április 12-én esedékes, ezért az osztalékfizetés április végén vagy május elején lesz.

A vállalat egyébként közzétette idei előrejelzéseit is: az árbevételben 3-5%-os visszaeséssel kalkulálnak, míg az egyszeri tételektől tisztított EBITDA 4-6%-kal morzsolódhat 2011-ben. Bár ezek első hangzásra kellemetlen számok, semmi olyan tendenciát nem rajzolnak, amelyet a szektortársaknál ne látnánk. A jövőt illetően sokkal inkább a hazai makrogazdasági események, valamint az MNB-vel kapcsolatos történetek lesznek érdekesek. A mai kereskedésben csupán kismértékű erózióra számítunk a részvényárfolyamban.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek