Három euróval többet kaphatnak a német munkanélküliek

Hosszú éjszakák állnak a német politikusok mögött, a jelek szerint azonban volt értelme az álmatlanságnak: sikerült megegyezni a szociális segélyek rendszerének reformjában. A kompromisszum szerint az általános tarifát először öt, majd 2012 elején további három euróval emelik, ehhez kapcsolódik még egy infláció- és bérkövető százalékos emelés. Az oktatási csomag keretein belül pedig a rászoruló alacsony keresetű, Hartz IV segélyben és lakástámogatásban részesülő családok gyermekei további segítségeket kapnak: meleg ebédet az iskolában vagy napköziben, támogatást az osztálykirándulásokra, egyesületi tagdíjakat és szükség esetén korrepetálást. A reform részét képezi továbbá az időszakos munkák minimálbérezésében való megegyezés is.

A kompromisszum   

Akár szenzáció is lehetett volna, hogy a kormány és az ellenzék dűlőre jutott a Hartz IV- reform ügyében, a Guttenberg-affér azonban továbbra is lázban tartja a német sajtót, így háttérbe szorult a megegyezés híre.  Hetekig vitatkoztak a politikusok az általános tarifa emelésének mértékéről, mostanra azonban egyezségre jutottak: az általános tarifát öt helyett nyolc euróval emelik 2012 elejéig, a rászoruló családokat pedig oktatási hozzájárulásokkal támogatják. A szociáldemokrata SPD pedig érvényesítette elképzeléseit  1,2 millió munkavállalót érintő minimálbérezés kiterjesztésével kapcsolatban, miszerint az őrző-védő és továbbképzési ágazatban valamint a határidős és időszakos munkák terén is megszabásra kerül egy alsó bérhatár. A bérmunkások és törzsdolgozók egyenlő bérezésével kapcsolatban azonban az SPD-nek nem sikerült keresztülvinnie terveit.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung értesülései szerint siker koronázta a Bundesrat és a Bundestag egyeztető bizottságának tárgyalásait is, ahol – bár döcögősen – szintén sikerült kompromisszumot kötni a törvény érintő módosításokról, miután a tartományok keresztülvitték az oktatási csomagot érintő pénzügyi lebonyolításáról való elképzeléseiket. A tárgyalások pont ezen finanszírozási kérdések miatt szakadtak meg rövid időre, mivel a tartományok aggódtak a tervezett oktatási csomag a Szövetség általi költségtérítés időbeli elcsúszásával kapcsolatban – tudósít a FAZ. A Zöldek az egyeztető bizottság szavazásán a kompromisszum ellen szavaztak.

Bár a törvényt érintő végszavazás még hátra van, most biztosnak tűnik, hogy a Szövetségi Tanács és Gyűlés is meg fogja szavazni a változásokat, mivel az kormányzó CDU/CSU – FDP és az ellenzéki SPD szavazatai elegendő többséget biztosítanak a döntés meghozatalához.

Hosszú, rögös út a megegyezésig

A közel nyolc hétig tartó vita- és tárgyalássorozat érdekes mozzanata volt, amikor múlt héten három tartomány miniszterelnöke egymás között egyezett meg az általános tarifa nyolceurós emeléséről.  Miután a tartományok miniszterelnökei is beszálltak a játszmába, ha lehet, még bonyolultabbá váltak a reformról való tárgyalások. A kompromisszumkeresés közben a bajor és szász-anhalti CDU/CSU miniszterelnökök úgy tűnt megegyeznek szociáldemokrata rajnavidék-pfalzi kollegájukkal egy nyolceurós általános tarifa emelésben. A kormány és  CDU/CSU frakció valamint a kisebbik koalíciós partner, FDP frakciója is elhatárolódott a három miniszterelnök megegyezésétől. Angela Merkel kancellár szintén az előzetesen kalkulált, öt euróval emelt tarifa mellett állt ki, amelyet az Alkotmánybíróság döntésének értelmében már január 1-jével meg kellett volna változtatni. A megegyezés után azonban Merkel szóvivője közölte, hogy a kancellár elégedett a kompromisszummal, a segélyben részesülők tudják, hogy igényeiket „mindenki számára érthetően és átláthatóan” számolták ki.

A tárgyalások során múlt vasárnap aztán a Zöldek úgy döntöttek: elegük lett a civakodásból és múlt vasárnap elhagyták a tárgyalótermet, mivel szerintük a megbeszélések nem vezethetnek az alkotmánynak megfelelő megoldáshoz az általános tarifa ügyében. A törvénymódosítás Szövetségi Tanács általi elfogadtatása azonban a Zöldek nélkül is megoldható: az Unio, FDP és SPD által kormányzott tartományoknak elég szavazattal rendelkeznek a módosítás megszavazásához.

Mennyi az annyi?   

A Frankfurter Allgemeine Zeitung információi szerint a 4,7 millió hosszú távú munkanélküli, „Hartz IV segélyben” részesülő polgár január 1-ig visszamenőleg öt euróval több pénzt kap havonta, ezzel a segély összege 364 euróra emelkedik. 2012-ig a munkanélküli segély további három euróval és az árfejlődéshez viszonyított összeggel nő, ezzel a Hartz IV reformjának költségei a tervezetthez képest 230 millióval, összesen 530 millióra növekszenek.A kompromisszumhoz tartozó, 2,5 millió gyermeket érintő oktatási csomagban foglalt intézkedéseket a községeknek kell megvalósítaniuk, az erre való pénzt a Szövetség biztosítja: a központi költségvetés ezen túl nagyobb részt vállal a hosszú távú munkanélküliek lakásköltségeiből. A tárgyalások során az oktatási csomag költsége 1,6 milliárd euróra nőtt – írja FAZ. A megegyezés részét képezte az a 400 millió eurós többlet, amelyet a községek a szociális munkások és a meleg ebéd költségeire kapnak. Ezt a kiegészítést azonban csak három évig, 2014-ig adja a Szövetség, mivel 2014-től a központi költségvetés teljes mértékben átveszi az időskori és munkabér csökkenési biztosíték jelenleg évi 4 milliárd eurós költségeit, amelyet most még a városok és községek állnak. A Szövetség a költséget a Munkaügyi Hivataltól való elvonással egyenlítené ki. 

Balog Anna

Friss hírek