Az ukrán hatalom idézte elő a vereckei emlékmű problémáját

Az ukrán hatalom idézte elő a vereckei emlékmű problémájátA vereckei magyar honfoglalási emlékmű hétvégi megrongálásának egyik gyanúsítottja, Oleg Kucin, a szélsőjobboldali Szvoboda párt kárpátaljai szervezetének elnöke szerint a magyar emlékmű körül kialakult konfliktushelyzetet az ukrán államhatalom provokálta ki nemzetiségi ellentétek szításának szándékával.

Kucin az ungvári zakarpattya.net.ua hírportálnak adott, kedd este közzétett exkluzív interjújában a többi között elmondta: jelenleg az egész államgépezet arra törekszik, hogy – a rendőrséget felhasználva – nemzetiségi ellentétek szításának a bűnét varrják a nyakába. „A mi álláspontunk azonban egyértelmű: nincs semmi bajunk az egyszerű magyarokkal, a magyar nép egészével.

Sőt, mint ismeretes, a Szvoboda párt az együttműködésről tárgyal a hazafias magyar Jobbik párttal” – hangsúlyozta. Hozzátette: vannak azonban olyan dolgok, amelyeknek nincs semmi közük az ukrán-magyar viszonyhoz sem a hétköznapi élet, sem pedig a nemzetközi kapcsolatok szintjén, kiemelve, hogy „kezdettől fogva mindenki tudta: a Vereckei-hágón álló ismert emlékmű az ukrán törvények megsértésével, s nyilvánvalóan provokatív céllal épül”.

Kucin szerint „a magyarokat az ukránokkal nem az ukrán érdekeket védő szervezetek ugrasztották össze, hanem az előző és a jelenlegi államhatalom”, az „oszd meg és uralkodj” elvnek megfelelően – írja az MTI.

Az a hatalom, amely az általa kezdeményezett és kiprovokált konfliktus szikráját élesztgeti, végeredményben olyan nagy lángot lobbanthat fel, amelyben maga is megsemmisül – mutatott rá az ukrán szélsőjobboldali párt kárpátaljai szervezetének vezetője, megjegyezve, hogy „ők mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ukrán-magyar kapcsolatok megtisztuljanak a politikusok gerjesztette provokációktól, és a két nép viszonyát az együttműködés és a jó szomszédság jellemezze.”

Kitekintő / Kárpátinfo.net

Friss hírek