Nem kapott zöld utat a kettős állampolgárság

Ahogy azt várni lehetett, nem volt eseménytelen a szlovák parlament csütörtöki ülése. Az állampolgársági törvény módosítására három javaslat is ringbe szállt. Végeredmény: a magyar állampolgárságot kérvényezők továbbra is elveszítik majd szlovák állampolgárságukat. A mostani parlamenti vita már a hamradik szakítópróbája a kormánykoalíciónak!

Az első és a második szakítópróba

Az első szakadás akkor fenyegette a Radičová-kormányt, amikor az még meg sem alakult. Már 2010. július 28-án, a kormányprogram vitája kapcsán kiéleződtek az ellentétek. Ez volt az első alkalom, mikor az Egyszerű Emberek nevű civil szervezet tagjai, és vezetőjük Igor Matovič hallattak magukról. A kormánypárti SaS listáján bejutott négy „külsős képviselő” ugyanis a nehezen létrejött koalíciós kompromisszumot akarta megvétózni, amikor bejelentették: az ő javaslataik teljes egészében kimaradtak a kormányprogramból, ezért kilépnek a frakcióból. Már ekkor úgy tűnt, Radičováék vagy kisebbségi kormányzásra kényszerülnek vagy a napjaik meg vannak számlálva. Az Egyszerű Emberek ekkor még visszatáncoltak.

2010. decemberében a főügyészválasztás kapcsán jött a második nagy megmérettetés. A koalíció ugyancsak hosszú egyeztetés útján elfogadott jelöltje — Jozef Čentéš — végül a parlamenti titkos szavazáson megbukott. A politikusok és elemzők között is vita folyt arról, kik lehettek az átszavazók. A rejtélyre azonban nem derült fény. Radičováék, hogy életet leheljenek a haldokló koalícióba, tavaszra halasztották a főügyész személyéről való döntést.

A nyelvtörvény módosítása kapcsán is rezgett a léc, de végül sikert könyvelhetett el a kormányzat. A mostani állampolgársági törvény-módosítás azonban újabb gócpontot jelent. Immáron harmadszor kerül szakadás-közeli állapotba a koalíció.

A harmadik az állampolgárság

A Radičová-kormány beiktatása után jelezte, változtatni kíván az Fico-kabinet által hozott törvény-módosításon, amely szerint azok a szlovák állampolgárok, akik egy másik állam polgáraivá válnak, automatikusan elveszítik a szlovákot. A mostani koalíció már hónapok óta dolgozik a közös javaslaton, ami a tegnapi ülésnapon végül visszavonásra került. Ebben a Híd és a KDH megegyezése hozott nyugvópontot. A koalíció közös javaslata a Fico-kormány változtatásainak eltörlését tartalmazza, ezenkívül egy külön javaslat szól az állami szolgálatról szóló törvény az irányú módosításáról, ami nem enged a fegyveres testületek képviselői számára a szlovákon kívül más állampolgárságot.

A csütörtöki ülésen történt

Igor Matovič, aki csütörtök reggel még az SaS frakciójában ült, már korábban jelezte, hogy nem ért egyet az állampolgársági törvény módosítását célzó koalíciós javaslattal. Ennek megfelelően önálló indítványt nyújtott be. Ebben azt javasolja, hogy megmaradjon az előző kormány változtatása, kivételt jelentenek azok, akik legalább egy éve egy másik államban dolgoztak, éltek, tanultak vagy vannak az adott államban rokonaik – írja a Parameter.sk.

A probléma ott kezdődött, hogy a kormánypárti képviselő a módosítás benyújtását az ellenzéki Smer honatyáinak támogató aláírásával vitte véghez. Másrészt az Egyszerű Emberek vezetőjének javaslata ugyancsak a Smer támogatásával került elfogadásra (bár a pontosság kedvéért el kell mondani, hogy Radoslav Prochádzka, a kormánypárti KDH képviselője is mellette szavazott). Tette ezt Matovič úgy, ahogy ígérte az ülésnap reggelén tartott sajtótájékoztatón.

A koalíció saját módosító javaslatát — amit a Híd, az SDKÚ és az SaS képviselői nyújtottak be — pedig visszavonták, ahogy ők ígérték abban az esetben, ha a Matovič-javaslatot megszavazza a Ház.

Ez azonban még nem jelentette volna — ahogy Sulík, az SaS vezetője később elmondta — Matovič kizárását a frakcióból. A vele kapcsolatos ellenérzést az váltotta ki, hogy bár a reggeli sajtótájékoztatón ugyancsak megígérte, végül mégis igennel voksolt a Smer módosító javaslatára (bár nem egyedül, Radoslav Procházka is az igen gombot nyomta meg, az Egyszerű Emberek többi tagjai pedig tartózkodtak). Ez a javaslat apró kedvezményt jelentene a korábbiakhoz képest: az nem vesztené el szlovák állampolgárságát egy másik felvételével, aki legalább fél éve bejelentett lakhellyel rendelkezik az adott államban. Az átszavazások ellenére az indítványt a parlamenti többség elutasította.

Tehát bár Matovič módosító javaslata átment, mivel azonban módosítása a koalíciós javaslathoz kapcsolódott kiegészítésként, ahhoz a javaslathoz, amit később visszavontak, ez nem emelkedett törvényi erőre. Zárószavazásra nem került sor, így továbbra is az állampolgársági törvény 2010. július 17-től hatályos változata van érvényben, amely szerint mindenki, aki egy másik államban állampolgárságot szerez, elveszíti a szlovákot.

Bugár bojkottja

A történteket két komoly reakció is követte. Az egyik az volt, hogy Bugár Béla, a Híd-Most elnöke kijelentette, addig nem szavazzák meg a koalíciós javaslatokat, míg az állampolgárság ügyének végére nem kerül pont. A képviselő az ülés után a sajtónak elmondta, a csütörtökön lezajlott eseményekkel két képviselő — az SaS padsoraiban ülő Matovič, és a KDH-s Procházka — megsértette a koalíciós szerződést. Ezért felszólította a két párt frakcióvezetőit, lépjenek az ügyben. Radičová miniszterelnököt pedig arra kérte, hívja össze a Koalíciós Tanács rendkívüli ülését. Addig, amíg nem történik megegyezés, a Híd bojkottálni fogja a koalíció törvényjavaslatait. A döntésüket állásfoglalás formájában is megerősítették, ami a párt honlapján olvasható.

Ezen kijelentését pénteken az Új Szónak adott interjúban úgy módosította, az obstrukció csak a februári ülésre érvényes, a rendkívüli ülések olyan döntéseire, aminek meg nem szavazása súlyos károkat okozna az országnak, nem vonatkozik.

Kizárás

A bugári kirohanás utózöngéjeként értelmezhető az, hogy Sulík valóban értékelte képviselője csütörtöki tevékenységét, és kizárta a SaS frakcióból Igor Matovičot. Döntését úgy kommentálta: nem saját módosító javaslatának sikere miatt zárják ki, hanem azért, mert a Smer javaslatára az ellenzékkel szavazott. A kormánytöbbség így 78-ra csökkent. Az Egyszerű Emberek további 3 tagjának viselkedését — akik tartózkodtak — nem szankcionálta kizárással a frakció.

Matovič kizárására úgy reagált, az teljesen érthetetlen, hiszen ő a szólásszabadságával élt, mikor a Smer indítványát támogatta. Az átszavazását pedig úgy kommentálta: „Megegyeztünk, hogy én a javaslat mellett szavazok, az Egyszerű Emberek másik három tagja pedig tartózkodik. Azért mert betartottuk az egyezséget, engem kihajítottak a pártból”- írja a SITA. Az SaS-el ellentétben a KDH pénteken kijelentette, nem szankcionálja képviselőjét, Radoslav Procházkát, amiért az átszavazott.

Mentőöv a koalíciónak

A Koalíciós Tanács csütörtöki rendkívüli ülése után tartott sajtótájékoztatón Iveta Radičová közölte: márciusban kormányjavaslatként kerül ismét a parlament elé a most visszavont indítvány változatlan formában (Matovič kiegészítése nélkül). Ezenkívül azt is elmondta, szükségesnek tartja egy magyar-szlovák egyezmény megkötését a kettős állampolgárság kérdésében, hiszen csak ez hozhat valós megoldást a mostani problémára.

A szlovák kormány-koalíció tehát komoly veszélyben van, főleg mivel Radičová korábban többször kijelentette: nem kíván egy kisebbségi kormány vezetője lenni. A Fico-féle törvény pedig hatályban marad mindaddig, míg újabb kompromisszum nem születik a kérdésben, ami mögé bármiféle többség képes felsorakozni.

Válent Viktória

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »