Egyiptom mámorban: lemondott Mubarak

A kormányellenes tüntetések tizennyolcadik napján lemondott Hoszni Mubarak, Egyiptom elnöke. Átmenetileg a hadsereghez került az ország irányítása. Az egyiptomiak ünnepelnek, utcabál lett a demonstrációból.

Frissítve (17.41)

 Óriási utcabál van Kairóban. A New York Times tudósítója szerint az eddig vicsorgó és ordító tüntetők Mubarak lemondásának hírére boldogan ugráló és éneklő tömeggé váltak. A hangszórókból Abdel Halim Hafez dalai szólnak, a mártírhalál halt demonstrálók képeit villanypóznákra ragasztották. Sokan arról beszélnek, hogy végre hazamehetnek, de legtöbben Egyiptom felszabadulását emlegetik.

Frissítve (17.13)

A kormányellenes tüntetések tizennyolcadik napján lemondott Hoszni Mubarak, Egyiptom elnöke. Ezt Omar Suleiman alelnök jelentette be percekkel ezelőtt. Átmenetileg a hadsereghez került az ország irányítása. Hogy pontosan mi lesz ezután, még nem tudni.

Mubarak távozásának hírére a Tahrir téren gyülekező százezres tömeg vad üdvrivalgásban tört ki. Egyiptom több városában is ünnepelni kezdtek. Lengenek a zászlók, az emberek a szabadságról beszélnek.

Frissítve (16.30)

Most már biztos: Sarm es-Sejkbe menekült Hoszni Mubarak. Ezt már több forrás is megerősítette, az Associated Press hírügynökség tényként kezeli a hírt. Mostanra pattanásig feszült a helyzet Egyiptomban: el-Arish városban ezer demonstráló csapott össze a rendőrökkel. Öt tüntető meghalt, sokan megsebesültek. Egy rendőrőrsöt is megtámadtak. A CNN beszámolója szerint a fővárosban egyelőre békésebb a helyzet, a kairói katonák nem  nyitottak tüzet a tüntetőkre.

Frissítve (14.10)

A BBC információi szerint Hoszni Mubarak elmenekült Kairóból. A hírt egy magas rangú tisztviselő is megerősítette a brit televíziónak. Eközben Kairóban már több tízezres a tüntető tömeg, az elnöki palotát mesterlövészekkel vette körbe a hadsereg. Úgy tűnik, bármikor elszabadulhat a pokol az egyiptomi fővárosban.

Frissítve (13.08)

A hírek szerint egyelőre nincs erőszak a Tahrir téren, bár a tömeg egyre nagyobb. Nemcsak Kairóban, de több vidéki városban – pl. Szuezben, Tanában és Mahalában – is tüntetnek Mubarak távozását követelve. A hadsereg többsége egyelőre az elnök mellett áll. Az egyiptomi parancsnokság közleményben tett ígéretet, hogy a „mostani helyzet rendezése után” véget vet a harminc éve tartó szükségállapotnak. A tüntetők több kormányzati épületet elfoglaltak, interneten terjedő információk szerint a kairói reptér rendészete is csatlakozott a demonstrálókhoz.

Az egyiptomi ellenzék vezéralakja, az elnök egyik fő-ellenlábasa, Mohamed ElBaradei Twitteres üzenetében azt írta: „Az ország fel fog robbanni. A hadseregnek most már meg kell védenie Egyiptomot.”

Így reagált a kairói tömeg Mubarak esti televíziós beszédére:

Frissítve (11.45)

„Mubarak, távozz ma!” – ezt skandálja az óráról órára növekvő tömeg a kairói Tahrir téren. Több tízezren gyülekeznek az állam televízió épületénél is. Az elnöki palotát harckocsikkal védik –  attól félnek, hogy az egyelőre csupán hangos tiltakozók idővel erőszakossá válnak. A tömeghez egyébként sajtóértesülések szerint katonatisztek is csatlakoztak. Elemzők azt mondják: délutánra akár tízmillióra is nőhet a demonstrálók száma.

Frissítve (07.41)

 A várakozások ellenére sem mondott le az elnökségről Hoszni Mubarak, csak átadott néhány jogkört alelnöke kezébe. Csütörtök esti televíziós beszédében az egyiptomi vezető annyit mondott, őszig marad, de nem indul az elnökválasztáson. A hetek óta a kairói Tahrir téren tüntető több ezres tömeg felháborodott a beszéden – pénteken valószínűleg az eddigi legnagyobb, milliós demonstráció lesz Egyiptomban.

Barack Obama amerikai elnök a tüntetések kezdete óta talán az eddigi legkeményebb hangnemet ütötte meg, mikor Mubarak televíziós beszédét követően közölte: a Fehér Ház nem elégedett a bejelentéssel és követeli, hogy az egyiptomi kormány oldja fel a szükségállapotot és kezdjen el tárgyalni az ellenzékkel.

Kustánczi Norbert

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »