Sötéten látják Oroszország jövőjét

Medvegyev és Putyin argentin tangója után a 2012-es elnökválasztást követően ismét az egyszemélyi hatalom időszaka köszönthet be Moszkvában – jósolják orosz szakértők, akik szerint a Kreml az elmúlt két évben elszalasztott egy újabb alkalmat az orosz gazdaság és társadalom modernizálására.

Számos forgatókönyv tartja magát Oroszország következő években várható fejlődésével kapcsolatban, de a legtöbb orosz szakértő növekvő stagnálással és a társadalom fokozódó demoralizálódásával számol – hangzott el egy, az EU-Oroszország központ nevű brüsszeli kutatóintézet által szervezett programon. A Chatham House szabályai szerint elhangzott felszólalások (amelyek tehát nem köthetők konkrét személyekhez) visszatérő gondolataként fogalmazódott meg az, hogy az orosz vezetés az elmúlt két évben, a gazdasági válság teremtette helyzetben immár a sokadik alkalommal mulasztott el egy kiváló lehetőséget az ország modernizálása, előrevetítve ezzel Oroszország egyoldalú energia- és nyersanyagfüggőségének prolongálását, és végső soron egy elhúzódó gazdasági és politikai stagnációt.

Az egyik előadó felhívta a figyelmet arra, hogy hét vezető orosz közgazdász nemrég egy nem a nyilvánosságnak szánt beszélgetésen arra a megállapításra jutott, hogy az orosz gazdaság és társadalom jelenlegi helyzete az 1985-87-es időszakéra emlékeztet, amely a súlyos válság és stagnálás jegyeit viselte. Az orosz költségvetés kiadásai a politikai stabilitás fenntartásának, nem pedig a struktúrák korszerűsítésének irányába hatnak. Ezt jelzi, hogy a költségvetésnek három privilegizált célcsoportja van, a nyugdíjasok (akiknek a támogatására feltétlenül számíthat a hatalom), a karhatalom és a presztízs szempontból is fontos fegyveres erők.

Az eseményen felszólaló szakértők a Kreml erőfeszítései az ország modernizálása és demokratizálása helyett a jelenlegi status quo fenntartására irányulnak, lényegében minden annak rendelődik alá, hogy a politikai elit a 2012-es elnökválasztás után is átmentse hatalmát.

A hatalom arca azonban változhat és Oroszország a Putyin és Medvegyev fémjelezte „argentin tangó” modellről 2012 után visszatérhet az egyszemélyi hatalomhoz. Ennek oka, hogy bár a Putyin-Medvegyev szereposztás – ami az elemzők szerint a szándékos megtévesztés eszköze volt – és igen eredményesen működött az elmúlt években, kezd teherré válni, különösen Vlagyimir Putyin számára, aki miközben most is minden politikai és gazdasági hatalmat a kezében tart, kormányfőként ugyanakkor jelentősen romlott a megítélése. Egy felmérés szerint az oroszok mindössze 12 százaléka hiszi azt, hogy Dmitrij Medvegyev az első számú orosz vezető, a többiek tisztában vannak azzal, hogy továbbra is Putyin osztja a lapokat.

A szakértők úgy vélik, hogy Putyin az orosz külpolitikát is elsősorban belpolitikai céljainak elérésére és a rendszer túlélésére használta az elmúlt években, még pedig jelentős sikerrel. A putyini külpolitika sajátos ismérve, hogy „egyszerre két irányban üli meg a lovat”, egyfelől az orosz rendszer legitimálására használja a nemzetközi közösséget és a nemzetközi kapcsolatrendszert, másfelől továbbra sem riad vissza a Nyugat-ellenes érzelmek felkorbácsolásától, amelyet mesterségesen is fűt. „Az orosz társadalom soha nem volt annyira nyugat-ellenes, mint napjainkban” – mutatott rá az egyik előadó. A Kreml ugyanakkor tisztában van azzal, hogy a nyugati technológia és know-how garantálja az orosz állam fennmaradását.

(A témáról bővebben a csütörtökön megjelenő hírlevélben olvashatnak).

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek