Visszatért az utcákra a thaiföldi ellenzék

Thaiföldön január közepén újra tömegtüntetésekre került sor. A tavaly tavaszi, véres összecsapásokba torkolló megmozdulás-sorozattal ellentétben a demonstrációk egyelőre békés mederben folynak, ugyanakkor most már nemcsak a vörösingesek fejezik ki nemtetszésüket az ország vezetőivel szemben, az eddig kormánybarát sárgaingesek is egyre elégedetlenebbek a miniszterelnökkel. A folyamatos demonstrációk megfékezése végett már áprilisban választásokra kerülhet sor az országban.

Újra utcán a vörösingesek

Bangkokban újra tömegtüntetésekre került sor január elején. A tavaly március és május között véres összecsapásokba torkolló tiltakozásokat szervező vörösingesek ismét az utcára vonultak, miután december végén megszüntették a fővárosban az áprilisban meghirdetett szükségállapotot.

Az Egyesült Front a Diktatúra ellen (UDD) kormányellenes aktivistái a parlament feloszlatását és a tavalyi megmozdulások során bebörtönözött vezetőik szabadon bocsátását követelték. Egy börtönben ülő vörösinges felesége a BBC-nek azt nyilatkozta: a tüntetők azt akarják, hogy „Thaiföld olyan legyen, mint más civilizált országok”. Vezetőik elmondása szerint az UDD egy „egyszerű, liberális elveken alapuló demokráciát” szeretne, „a királlyal, mint államfővel”, a kormányellenes csoport legfőbb sérelme, hogy szerintük a jelenlegi politikai rendszer csak az elit érdekeit képviseli. A főként vidéki, mezőgazdaságból élő, szegényebb rétegekből álló vörösingesek Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök támogatói, akit korrupciós ügyei miatt a hadsereg 2006-ban puccsal távolított el a hatalomból.

A sárgaingesek is mozgolódnak

Ezzel párhuzamosan a tavaly még a kormányt támogató – és korábban Veddzsadzsiva hatalomra jutásában is tevékeny szerepet játszó – sárgaingesek is tüntetésbe kezdtek Bangkokban, mert úgy gondolják, hogy az ország nem kezeli megfelelően a Kambodzsával folytatott határviták ügyét. A tüntetők azt követelik, hogy kabinet vonja vissza a szomszédos állammal 2000-ben megkötött határegyezményt, valamint hogy a kambodzsaiak vonuljanak ki a kérdéses területről. A Népi Szövetség a Demokráciáért (PAD) azt is sérelmezte, hogy a szomszédos országban a napokban hét thaiföldi állampolgárt tartóztattak le illegális határátlépés vádjával. A tüntetők vezetője a Reutersnek elmondta, hogy kezdenek kiábrándulni a kormányból, hiszen két éve várnak a határviták megoldására, azonban az ügy csak súlyosbodik.

A két ország határán húzódó ősi Preah Vihear templom hovatartozásáról folyó viták egészen a XIX. századig nyúlnak vissza, a nézeteltéréseket tovább fokozta, hogy az ENSZ 2008 nyarán a világörökség részének nyilvánította az épületet. A két ország viszonya 2009 novemberében ért mélypontra, miután Kambodzsa gazdasági tanácsadóként alkalmazta Thakszin Sinavatrát. A nézeteltérések azonban tavaly augusztusra rendeződni látszottak, miután Phnom Penh megszakította kapcsolatait a thaiföldi ex-miniszterelnökkel, melyre reagálva a bangkoki Külügyminisztérium visszaküldte diplomatáit Kambodzsába – a két ország közti határviták ügyében ugyanakkor továbbra sem történt előrelépés.

Kísért a múlt

Mivel az elmúlt hetekben újra rendszeressé váltak a kormányellenes tüntetések, Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök az ország gazdasági viszonyait is negatívan érintő demonstrációk újbóli elfajulásának megelőzésére már áprilisra kiírná az általános választásokat. Emellett a törvényhozók jóváhagytak kisebb alkotmánymódosításokat, amelyek megváltoztatnák a parlament összetételét. A módosításokról a parlament február közepén fog szavazni.

A tavaly márciusban az UDD békésen kezdődő demonstrációi utcai harcokká fajultak, a hadsereg és a vörösingesek összecsapásai május végére már több mint 90 áldozatot és 1900 sebesültet követeltek, a katonaságnak csak hetek alatt sikerült visszafoglalnia Bangkok egy, a tüntetők által elfoglalt városrészét. Az összecsapások után egy héttel a hivatalok és üzletek már kinyitottak, viszont a rendkívüli állapotot, amelyet még áprilisban hirdettek meg, csak fokozatosan oldották fel, a fővárosban erre csupán decemberben került sor. A rendkívüli állapot során tilos volt az ötfősnél nagyobb csoportok gyülekezése, a médiát cenzúrázták és a biztonsági erők vád nélkül vehettek őrizetbe gyanúsítottakat 30 napra.

A nyár folyamán a kormány előállt egy „megbékélési tervvel”, mellyel a tüntetők által felvetett problémákat szerette volna orvosolni, a programban a kabinet emellett az erőszakos események kivizsgálására is ígéretet tett. A szükségállapot feloldása után azonban a thaiföldi védelmi miniszter elmondta, hogy a dolgok nem fognak teljesen visszatérni a régi kerékvágásba, mivel a biztonsági erők továbbra is vád nélkül vehetnek őrizetbe gyanúsítottakat, azonban immár csupán hét, és nem 30 napra.

Választások és belpolitika

A megmozdulások ellenére Abhiszit Vedzsadzsiva kormányfő egy általa meg nem nevezett közvélemény-kutatásra hivatkozva a Bloombergnek elmondta, hogy pártja továbbra is vezeti a népszerűségi listákat. A miniszterelnök hozzátette: a kormányzó Demokrata Párt készen áll a választásokra, hatalomban maradásának esetére pedig stabilitást ígért.

Veddzsadzsiva 2008-ban került hatalomra, miután az Alkotmánybíróság választási csalásokra hivatkozva feloszlatta az akkori –, az elüldözött Sinavatrához is közel álló – kormányt. A miniszterelnök választásokon szeretné megcáfolni az elődjével is szövetségben álló ellenzék kritikáját, miszerint kormánya elvesztette a nép támogatását. Nyilatkozatában hozzátette, hogy bárki is nyeri a választásokat, a vörösinegeseknek el kell ismerniük a győztes legitim hatalmát.

Thakszin Sinavatra kormányának megdöntése óta thaiföldi bíróságok két, az ex-kormányfőhöz közel álló pártot is betiltottak, továbbá a politikus szövetségeseit is eltávolították az államigazgatásból. Sinavatra jelenleg önkéntes száműzetésben van, mivel hazájában két éves börtönbüntetés vár rá korrupciós vádak miatt. Népszerűségük növelése érdekében az ellenzékiek új vezetőjüknek, valamint a párt miniszterelnök-jelöltjének a korábbi gazdasági minisztert, Mingkvan Sengsuvant tették meg – akit egyes források szerint Sinavatra jelölt ki a posztra.

Elemzők szerint a Demokrata Párt győzelme esetén az országban stabilizálódhat a helyzet, mivel a hadsereg a kormány mellett áll – egy esetleges ellenzéki győzelem hatásai ugyanakkor nehezen megjósolhatók, bizonytalan ugyanis, hogy hogyan reagálna az eseményre a katonaság és a bangkoki elit.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »