Már a Fehér Házban is Mubarak távozásáról tárgyalnak

Az elmúlt napokban cseppet sem veszített lendületéből az egyiptomi ellenállás, a tüntetők továbbra is az elnök, Hoszni Mubarak azonnali távozását követelik, a kormánypárti ellentüntetők megjelenése még inkább felkorbácsolta a kedélyeket, a külföldi újságírók ellen pedig szinte hajtóvadászat indult. Az országban uralkodó helyzet mielőbbi rendezést igényel, melyet az amerikai adminisztráció is felismert, a nem hivatalos források szerint megkezdődtek a tárgyalások a lehetséges tervek kidolgozásról.

A New York Times kormányzati forrásokra és arab diplomaták információira hivatkozva arról számolt be, hogy a Fehér Házban megkezdődtek a titkos tárgyalások Hoszni Mubarak azonnali lemondatásáról és egy átmeneti kormány minél előbbi kinevezéséről. Bár Mubarak bejelentette, hogy elbúcsúzik hivatalától a szeptemberi választások után, azonban a voksolásig hivatalban marad, mert „azonnal távozása káoszba taszítaná az országot és lehetőséget adna Muzulmán Testvériség számára, hogy magukhoz ragadják a hatalmat”. A tüntetők, ahogy az elnök korábbi nyilatkozata alkalmával, most sem voltak megelégedve Mubarak által tett „engedményekkel”.

A kiszivárgott információk szerint az amerikai kormány az egyiptomi vezető minél előbbi lemondatását szeretné elérni, majd egy átmeneti kormányra bízná az ország irányítását, mely vállalja a szeptemberi választás tiszta lebonyolítását. Az átmeneti kormány összetétele sok mindentől függ, a tervek szerint helyet kapnának benne az ellenzéki politikusok, köztük a betiltott Muzulmán Testvériség tagjai is. Az irányítás átadásában az egyiptomi alelnök és védelmi miniszter, valamint a katonaság támogatásának megszerzése is kulcsfontosságú lehet. Emellett az alkotmányos keretek is határt szabnak a változtatások számára. Természetesen számos forgatókönyv létezik még és maguk az események is felülírhatják a formálódó álláspontokat, melyekről sem az amerikai, sem az egyiptomi oldalon nem alakult ki egyetértés.

Az amerikai politikusok mindenekelőtt szeretnék elérni, hogy az egyiptomi vezetés kezdjen párbeszédet az ellenzékkel, hiszen az elmúlt napok eseményei egyértelműen bebizonyították, hogy a tüntetők nem hátrálnak meg.

Az egyiptomi politikusokat megosztja az esetleges amerikai állásfoglalás lehetősége, egyesek úgy vélik, hogy az Egyesült Államok „inkább foglalkozzon a saját dolgával”. Ugyanakkor az USA számára kulcsfontosságú szerepet tölt be Egyiptom, hiszen a térségben az egyik legbiztosabb szövetségesének számított az elmúlt években, emellett nem utolsó sorban Izrael számára is kedvező irányba befolyásolta a közel-keleti erőviszonyokat.

A Kairó utcáin tüntető emberek szintén ellentétesen viszonyulnak a nyugati beavatkozás lehetőségéhez. Számtalan hírügynökség honlapján olvashatunk rövid idézeteket az egyiptomi tüntetőktől, egy részük örülne, ha az amerikai féltől is támogatást kapnának ügyük érdekében, míg mások félnek a külföldi beavatkozástól, attól, hogy hosszú távon milyen következménye lenne annak, ha nem az egyiptomi nép kényszeríti ki önerőből Mubarak távozását.

Romász Andrea

Friss hírek