Őszi gyakornoki program a Kitekintőnél - jelentkezz!
Infosáv elrejtése

Friss hírek peru témában, a legfrissebb perui helyzet.

Cikkeink száma a témában: 126

 • Peru: megkezdődött az ENSZ-klímacsúcs

  2014. december 3., szerda

  Közel kétszáz ország részvételével megkezdődött a COP20 elnevezésű, az ENSZ által megrendezésre kerülő klímacsúcs Peruban.

 • Kis- és középvállalatok: irány Latin-Amerika!

  2013. november 5., kedd

  A latin-amerikai piac dinamikus bővülése kiváló lehetőség lehet az európai vállalatoknak a terjeszkedésre. Szereplésük a "latino" piacon mégsem túl bízató eddig. Mi lehet az ok?

 • Jószomszédi iszony: latin-amerikai jogviták a Nemzetközi Bíróság előtt

  2013. augusztus 29., csütörtök

  Az ENSZ legfőbb bírói intézménye, a Nemzetközi Bíróság (ICJ) 2013 augusztusában szemlélve tíz ügyet vizsgál, amelyek közül öt latin-amerikai érdekeltségű. A dél- és közép-amerikai kontinens országai 1945-öt követően összesen huszonnégyszer fordultak az ICJ-hez.

 • Egyre erősebb a Csendes-óceáni Szövetség

  2013. május 29., szerda

  Figyelemre méltó lendülettel halad előre a Csendes-óceáni Szövetség integrációja, olyannyira, hogy talán minden idők legsikeresebb latin-amerikai gazdasági szervezetévé válhat. A vezetők konkrét eredményekkel szeretnék elősegíteni a társadalmi jólét emelkedését, a fő eszköz a turizmus és a külkereskedelem bővítése lesz.

 • Női külügyminisztere lett Perunak

  2013. május 16., csütörtök

  Ollanta Humala perui miniszterelnök, Eda Rivas Franchinit nevezte ki Peru új külügyminiszterévé, miután Rafael Roncagliolo lemondott a tisztségről.

 • Likviditási cunami borítja el a Csendes-óceáni partokat

  2013. május 2., csütörtök

  A latin-amerikai államok magasabb szintű koordinációra szólították fel a fejlett gazdaságokat fiskális és monetáris politikájuk terén, ugyanis a nyugati alacsony kamatok elől a feltörekvő gazdaságokba irányuló tőkebefektetések komoly gondokat okoznak az egyes országok exportőreinek.

 • Fujimori mégis kegyelmet kaphat

  2013. május 1., szerda

  Ollanta Humala perui elnök a kormány jelentésére vár, hogy annak alapján döntsön az emberiesség elleni bűncselekmények miatt elítélt ex-elnök börtönbüntetésének felfüggesztéséről.

 • Fujimori nem kap kegyelmet

  2013. március 28., csütörtök

  Betegségére hivatkozva mégsem kaphat kegyelmet a 74 éves perui ex-elnök, Alberto Fujimori.

 • Jól megy Peruban az energiahatékonyság

  2013. március 13., szerda

  A Világgazdasági Fórum 2013-as jelentése szerint Peru a vezető országok közé sorolható a gazdaságot fejlesztő energiahordozók terén.

 • Latin-Amerika: új utazó nagykövetünk erősíti a kapcsolatainkat

  2013. február 15., péntek

  Élénkíteni kell a kétoldalú kapcsolatokat Latin-Amerika országaival, segíteni kell a magyar üzletembereknek, hogy megjelenhessenek a térségben - ezt tekinti fő feladatának Pólyi Csaba utazó nagykövet, aki a napokban vette át megbízóleveleit az államfőtől.

 • Chávez Kubába rendelte külügyminiszterét

  2013. február 15., péntek

  Elías Jaua venezuelai külügyér az utolsó pillanatban törölte hivatalos perui útját és azonnal Havannába utazott. Egyelőre nem tudni, hogy ennek köze van-e az elnök egészségi állapotához.

 • Latin-Amerika jól vizsgázott az IMF tesztjén

  2013. február 5., kedd

  A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi jelentése szerint Peru, Chile, Paraguay és Bolívia a legfelkészültebbek egy újabb válság bekövetkezésekor. A sor másik végén a meggyengült Venezuela áll.

 • Új stratégiai szövetségre lépne az EU Latin-Amerikával

  2013. január 29., kedd

  Az EU-s befektetések szempontjából Latin-Amerika eddig is jelentős célpont volt, az európai gazdaságok lassulása miatt most még kiemeltebb figyelem irányul a tavaly átlagosan 3,1 százalékos GDP-növekedést elérő térségre, amely akár Ázsia felé újabb kapukat nyithat meg Európa számára.

 • Rehabilitáljuk Chilét!

  2013. január 3., csütörtök

  Itt az ideje, hogy Magyarország újra felfedezze az Újvilágot, és a keleti nyitás mellett feltárja a Latin-Amerikában rejlő lehetőségeket is. Lehet, hogy nem is olyan savanyú az a chilei cseresznye.

 • Keselyűk karmaiban: ismét csődközelben Argentína?

  2012. november 28., szerda

  A Fitch jelentős kockázatúra rontotta az argentin állam hosszú lejáratú devizaadósságának hitelminősítői besorolását. A leminősítés hátterében egy tízéves ügy áll, amely újra lejtőre küldheti Argentínát.

 • A Clandestino bemutatja: tudósítások Latin-Amerikából

  2012. november 27., kedd

  14 hónap, 11 latin-amerikai ország. Utazás repülőn, buszon, vonaton, hajón, triciklin, teherautó-platón, haverok kocsijában, taxiban, metrón, lovon és gyalog. Soltész Béla pénteken mutatja be könyvét.

 • Peru optimista a határvita kimenetele kapcsán

  2012. november 23., péntek

  A perui elnök biztos benne, hogy a Hágai Nemzetközi Bíróság országára nézve kedvező döntést hoz majd a Chilével való tengeri határvita-ügyben. Ezt egy televíziós interjúban meg is erősítette.

 • Erősödhet a mexikói külpolitika déli iránya

  2012. október 6., szombat

  Enrique Peńa Nieto a latin-amerikai országok felkeresésével kezdte meg külkapcsolatainak megalapozását. Elnöksége alatt Mexikó közvetlen szomszédain kívül a dél-amerikai országokkal is megerősítheti relációit.

 • Harcosok Könyve: meglepő íróverseny Peruban

  2012. szeptember 27., csütörtök

  Rendhagyó kulturális program vette kezdetét immár második alkalommal Peruban. Álarc mögé "rejtőzött" írók mérik össze kreativitásukat a "Harcosok Könyve" néven idén másodszorra megrendezett versenyen.

 • Bővül a Csendes-óceáni Szövetség?

  2012. szeptember 17., hétfő

  Az Egyesült Államok, Japán, Indonézia, Ausztrália, Guatemala és Paraguay csatlakozhat a gazdasági együttműködési szervezethez.

 • A Duna-régió Budapesten találkozhat Latin-Amerikával

  2012. augusztus 31., péntek

  A BKIK 2012. október 11-ére latin-amerikai üzletember-találkozót szervez Budapesten, amelynek célja, hogy Latin-Amerika és a Duna-régió kereskedelmi kamaráit és azok tagvállalatait kapcsolatba hozza egymással. A rendezvény ingyenes, a résztvevők száma azonban korlátozott.

 • Gyengélkedése ellenére tovább bővülhet a Mercosur

  2012. augusztus 6., hétfő

  Venezuela július 31-ei hivatalos csatlakozását követően hamarosan újabb taggal bővülhet a Déli Közös Piac (Mercosur): brazil hírforrások szerint szeptember közepén kezdődnek meg az előcsatlakozási tárgyalások Ecuadorral.

 • Nő a perui arany ára: most 5 emberéletbe került

  2012. július 11., szerda

  A bányászati cégek terjeszkedése ellen demonstráló perui lakosok legutóbbi megmozdulása a rendőri beavatkozás miatt öt halálos áldozattal járt, az elnök szükségállapotot hirdetett. Az ügy hátterében egy több évtizedes konfliktus áll.

 • Katonák miatt tiltakozó levelet írt Peru Chiléhez

  2012. március 1., csütörtök

  Heves esőzések miatt veszélyessé vált taposóaknák ártalmatlanítása érdekében a chilei katonaság átlépte a Peruval közös határvonalat, mely miatt a szomszédos állam - egyettműködésének felajánlása mellett - nemtetszését is kifejezte.