Az orosz vezetés Ukrajna megszűnését kezdte el kommunikálni

Az Európai Unió valamennyi fogva tartott ukrán haditengerész szabadon bocsátására szólította fel Oroszországot, miután az illetékes moszkvai bíróság április 24-ig meghosszabbította nyolc, a Kercsi-szoros közelében lezajlott orosz-ukrán tengeri incidens során elfogott ukrán katona előzetes letartóztatását – közölte az EU külügyi szolgálata (EEAS) csütörtökön.

November 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félsziget partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, az elfogott 24 főnyi legénység ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított.

A letartóztatott ukrán tengerészek és kémelhárítók ügyét kedden zárt ajtók mögött tárgyalta Moszkva Lefortovo kerületének bírósága. A testület elutasította a vádlottaknak azt a kérését, hogy kezeljék hadifogolynak és állítsák katonai bíróság elé őket, az orosz hatóságok értelmezése szerint ugyanis az ukránok nem tekinthetők hadifoglyoknak, mivel Oroszország és Ukrajna között nincs hadiállapot.

Az orosz vezetés hasonlóan sajátosan áll hozzá az Oroszország és Ukrajna között immár ötödik éve fennálló konfliktushoz is.

Nyikolaj Patrusev, az Orosz Biztonsági Tanács főtitkára miután tegnap a Rossiyskaya Gazeta című újságnak nyilatkozva újra azzal vádolta meg az ukrán vezetést – beleértve Petro Porosenko miniszterelnököt is -, hogy az Egyesült Államok érdekei szerint járnak el, az alábbi megjegyzést is elejtette:

„A kijevi vezetés ezen politikájának folytatása hozzájárulhat ahhoz, hogy Ukrajna, mint nemzetállam megszűnjön.”

Az elfogott ukránok ellen az orosz államhatár csoportosan, előzetes összeesküvés alapján vagy szervezett csoportban, erő alkalmazása vagy erővel való fenyegetés mellett történt tiltott átlépése címén emeltek vádat.

Az unió külügyi szolgálatának nyilatkozata szerint az Európai Unió Moszkvában működő kirendeltségének munkatársai nem kaptak lehetőséget a bírósági eljárás megfigyelésére. A  nyilatkozat arra szólította fel Oroszországot, hogy a nemzetközi joggal összhangban állítsa vissza és biztosítsa a hajók szabad áthaladásának lehetőségét a Kercsi-szoroson az Azovi-tenger felé.

Az EU azt várja Moszkvától, hogy azonnal és feltétel nélkül engedje szabadon mind a 24 elfogott ukrán haditengerészt, tartsa tiszteletben a jogi képviselethez való jogukat, a konzuli hatóságok akadálytalan közreműködését, és gondoskodjon arról, hogy a személyzet sérült tagjai megfelelő orvosi kezelésben részesülhessenek – tették hozzá.

  • Előzmények:

Forrás: MTI / The Independent

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »