Fokozódik a kelet-ukrajnai konfliktus

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége tüzet nyitott vasárnap a Kercsi-szorosból kifelé tartó három ukrán hadihajóra – közölte az ukrán haditengerészet sajtószolgálata. Válaszul az ukrán hadsereget teljes harckészültségbe helyezték – jelentették hétfőn ukrán hírportálok, idézve az ukrán vezérkar közleményét.

A vezérkar úgy fogalmaz, hogy az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntést hozott a “hadiállapot jogi helyzetének” bevezetéséről, és ez alapján a hadsereg főparancsnoka utasítást adott a hadsereg teljes harckészültségbe helyezésére. A védelmi minisztérium közlése szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egységeit szintén készültségbe helyezték.

Az ukrán média éjfél körül adott hírt arról, hogy az RNBO vasárnap éjjel tartott ülésén hadiállapot bevezetését javasolta 60 napos időtartamra, amit Petro Porosenko államfő is a támogatásáról biztosított. A hadiállapot bevezetéséről az ukrán parlament hoz majd végleges döntést hétfő délutáni rendkívüli ülésén. A hadiállapot az ukrán jogrendben a rendkívüli állapot egy fajtája, nem jelent hadüzenetet.

Az UNIAN ukrán hírügynökség hétfő reggeli jelentése szerint az RNBO ülésén Viktor Muzsenko vezérkari főnök részletes tájékoztatást adott a történtekről, és az általa adott információk pontosabb képet rajzolnak a tengeri incidensről.

Eszerint három ukrán hadihajó – két kisebb páncélozott tüzérségi naszád és egy vontató – pénteken útnak indult az állandó állomáshelyéről, Odesszából Mariupolba, amiről előzőleg értesítették az orosz felet, betartva a hajózás biztonságára vonatkozó nemzetközi előírásokat. Másnap, szombaton értesítést kaptak az orosz féltől a tengeri út lezárásáról a Kercsi-szorosnál, de a Spanyolországban lévő nemzetközi “kontrollközponttól” erről nem kaptak megerősítést. Muzsenko szerint vasárnap, helyi idő szerint hajnali négy órakor két alkalommal fordultak a “megszállt Kercs diszpécseri központjához”, tisztázandó az áthaladás lehetőségét és menetrendjét a szoroson, de mivel választ nem kaptak, az ukrán hajók folytatták útjukat Mariupolba. Az ukrán hajók csak órákkal később kaptak utasítást arra, hogy induljanak a “várakozási területre”, ahol tájékoztatást kapnak majd az áthaladás rendjéről (a Krím félsziget négy évvel ezelőtti orosz annektálása után épült 18 kilométeres híd közepén van egy megemelt szakasz, amely alatt nagyobb hajók is áthaladhatnak).

A vezérkari főnök felhívta a figyelmet arra, hogy vasárnap 11 órakor kaptak tájékoztatást az átjáró lezárásáról, és ekkor jelent meg az információ a spanyolországi központban is. Muzsenko azonban felhívta a figyelmet arra, hogy mintegy két és fél órával ezután, 13.40 és 13.50 között három orosz hadihajó – kettő közülük diverzió elleni naszád volt – is átment a híd alatt, holott orosz közlés szerint a Kercsi-szoros ekkor járhatatlan volt egy zátonyra futott hajó miatt. A tábornok szerint az ukrán hadihajók aznap este, 17 órakor úgy döntöttek, hogy visszatérnek állandó állomáshelyükre, Odesszába, de miután útnak indultak a “várakozási helyről”, az őket kísérő orosz hajók blokád alá vették őket, és tüzet nyitottak rájuk.

Az incidensben, mely a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre történt, hat ukrán tengerész megsebesült. Hétfőn reggel a TASZSZ hírügynökség közölte, hogy három ukrán tengerészt könnyebb sebesülésekkel ápolnak egy kercsi kórházban, állapotuk stabil.

Az UNIAN emlékeztet arra, hogy néhány órával korábban, vasárnap reggel is történt egy incidens: egy orosz határőrhajó nekiment a három, terv szerint haladó ukrán hadihajó egyikének, egy vontatóhajónak. Az ukrán hajóban károk keletkeztek.

Kercsi-szoros, 2018. november 26.
A Kercsi incidensben az oroszok által megszállt három ukrán hadihajó a Fekete-tengert és az Azovi-tengert összekötő Kercsi-szoros közelében 2018. november 26-án. Petro Porosenko ukrán elnök az éjjel 60 napos hadiállapot bevezetését javasolta a Kercsi-szorosnál történt orosz agresszió miatt.
MTI/AP

Moszkva álláspontja szerint az incidenst az váltotta ki, hogy az ukrán hadihajók jogtalanul hajóztak be az ideiglenesen lezárt orosz területi vizekre. Nem kértek áthaladási engedélyt, ezért nem is iktatták be őket az áthaladási menetrendbe. A Szövetségi Biztonság Szolgálat (FSZB) és a Fekete-tengeri Flotta hajói azonnali megállásra szólították őket, de mivel erre nem reagáltak, ráadásul veszélyes manővereket tettek, tüzet nyitottak rájuk.

A tengeri incidens után mindhárom hajót orosz különleges egységek szállták meg, amelyekkel Muzsenko szerint azóta nem tudják felvenni a kapcsolatot. A három hadihajó fedélzetén 23 ukrán tengerész tartózkodott, sorsuk egyelőre nem ismert.

Andot Lozovoj, az FSZB határőrségének illetékese vasárnap reggel közölte, hogy az ukrán hajókat Kercs kikötőjébe kísérik. Hozzátette, hogy az orosz hatóságok határsértés miatt eljárást indítottak. Orosz hírügynökségek arról tájékoztattak, hogy hétfőn kora hajnalban újra megnyitották a közlekedést a Kercsi-szoroson, de csak a polgári rendeltetésű hajók számára.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa sürgősséggel összeül hétfőn, hogy megtárgyalja az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus fejleményeit.

  • Korábban írtuk:

Az Azovi-tenger a Fekete-tenger északi öble, amellyel a Krím félsziget és Tamany-félsziget közötti Kercsi-szoros köti össze. A tenger északi és északnyugati partja Ukrajnához, keleti és nyugati partja Oroszországhoz tartozik. A Krím 2014-ben történt orosz annektálása óta a határvonal pontos helye – különösen a Kercsi-szorosban – vita tárgyát képezi a két ország között.

Moszkva és Kijev között az elmúlt hónapokban kiéleződött a feszültség a fekete-tengeri és az azovi-tengeri hajózás és halászat körül. Az ukrán határőrizet november közepén közölte, hogy 15, a Krím meglátogatása miatt feltartóztatott hajót horgonyoztat Berdjanszk és Mariupol kikötőjében, és további 940 “törvénysértő” hajó mozgását figyeli.

Forrás: MTI/TASZSZ/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »