Januárban indulnak a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások

Kína és az Egyesült Államok januárban megkezdi a két ország közötti kereskedelmi feszültség enyhítését célzó tárgyalásokat. Erről a kínai kereskedelmi minisztérium illetékese számolt be csütörtökön, és azt is elmondta, hogy a két ország képviselői  telefonon egyeztetnek, illetve hogy „szoros kapcsolatot” tartanak fenn egymással. 

A Bloomberg hírügynökség eközben arról jelentett több forrásra hivatkozva, hogy amerikai kormányküldöttség utazik Pekingbe, és a tárgyalások január 7-én kezdődnek. A két ország között januártól 90 napos kereskedelmi „tűzszünet” lép életbe a Hszi Csin-ping kínai államfő és Donald Trump amerikai elnök között december elsején Argentínában született megállapodás értemében.

Donald Trump már korábban bejelentette, hogy január elsejétől kilencven napra felfüggesztik a pótvámok kivetését a kínai importcikkekre, hogy ezzel is lehetőséget adjanak a kereskedelmi tárgyalások folytatására. Kína válaszul jelezte, hogy január elsejétől 90 napra felfüggeszti a megemelt importvám kivetését 126 milliárd dollár értékű amerikai gépjármű és járműalkatrész behozatalára – az intézkedéssel az importvám 40 százalékról átmenetileg 15 százalékra csökken, azaz ideiglenesen visszaáll a korábbi szintre.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Vámháború: Kína csak látszólagos gesztust tett az USA felé

Újabb fordulatot vett a kínai-amerikai vámháború

Forrás: MTI/AP/Reuters/TASZSZ

 

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »