Az USA nemsokára megelőzheti Oroszországot az olajexport terén

Az Egyesült Államok mintegy két év múlva több kőolajat exportálhat, mint Oroszország.

Az IHS nemzetközi piackutató szerint az Egyesült Államok kőolajkivitele 2020 szeptemberére elérheti a napi 5 millió hordót, és annak az évnek a végére az export már napi 5 millió hordó feletti lesz. Eközben az orosz olajexport a napi 5 millió hordós szinten stagnál majd.

Az intézet előrejelzése szerint az amerikai kőolaj, olajtermék és gázkondenzátum exportja 2019 végére felülmúlhatja majd a napi 10 millió hordót, amivel Szaúd-Arábia elveszíti jelenlegi listavezető helyét.

Oroszország, az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia a világ három legnagyobb olajtermelője, a nemzetközi energiaügynökség (IEA) számításai szerint hármójuk együttes termelése 40 százaléka a globálisnak.

Az IHS számításai szerint Oroszország, az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia kőolaj eladásából származó éves bevétele nagyjából azonos, mintegy 280 milliárd dollár. A GDP-hez képest viszont óriási az eltérés, az amerikai GDP 1 százalékát, az orosznak a 19 százalékát, a szaúdinak pedig 35 százalékát teszi ki az olajeladásból származó bevétel.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »