Az olajár jelenleg három férfi döntéseitől függ

Az OPEC végleg elvesztette irányítását az olajpiac ellenőrzése felett, ugyanis az olajárak alakulását 2019-ben jelen felállás szerint Donald Trump amerikai elnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg tettei (illetve Twitter-bejegyzései) befolyásolják majd leginkább. A helyzetet pedig csak nehezíti, hogy mindhárman különböző dolgokat akarnak.

Miközben az OPEC azért küzd, hogy közös célt találjon, az Egyesült Államok, Oroszország és Szaúd-Arábia uralja a globális ellátást. Együtt több olajat termelnek, mint az OPEC-tagok. Mind a három országban rekordsebességgel folyik a kitermelés, amit jövőre növelni is tudnának – bár ezt nem feltétlenül akarják megtenni.

Az OPEC+ csoport Szaúd-Arábia és Oroszország nyomására döntött a napi egymillió hordós termelésnövelésről júniusban. Ezt követően mindkét ország rekord- vagy rekordközeli szintre emelte olajtermelését. Az amerikai kitermelés pedig – amely eddig sem volt kevés – szintén váratlanul megugrott a nyáron, mégpedig Texas szövetségi államnak köszönhetően, ugyanis a Texas Gulf Coast hatalmas termináljaiból tavasztól kezdődően horribilis mennyiségű nyersolajat indítottak útjára a külföldi felvevőpiacokra, többet, mint amennyi a kikötőbe érkezett más olajexportáló országokból.

A fent említett termelésnövekedés ellenére a kőolaj ára október elején még jelentősen nőtt a befektetőknek arra az aggodalmára, hogy az Irán ellen újra életbe lépő amerikai büntetőintézkedések miatt jelentős olajmennyiség esik ki a globális kínálatból, ami a tartalékok leapadásához és egyes régiókban pedig akár hiányhoz vezethet.

Csakhogy az iráni olajipart november 4-től sújtó szankciók a vártnál kevésbé lettek szigorúak, így például az Egyesült Államok hat hónap haladékot adott az iráni olaj legnagyobb vásárlóinak, ezért a kínálat kevésbé szűkült. Mindez azt eredményezte, hogy komoly túlkínálat jelentkezett a piacon, és emiatt gyorsan csökkenni kezdett az olajár.

Ahogy az olajár lejtmenetbe kapcsolt, Szaúd-Arábia bejelentette, hogy a jövő hónaptól napi 500 000 hordóval csökkenti az exportot, és arra figyelmeztette a többi nagy termelőt, hogy nekik is hasonlóképpen kellene cselekedni. Ez Putyinból csak egy közömbös választ, Trumpból pedig egy szokásos, leteremtő Twitter-bejegyzést váltott ki.

Mohammed bin Szalmánnak nagy szüksége van az olajból származó bevételekre, mert csak így tudja megvalósítani ambiciózus terveit Szaúd-Arábia átalakítására. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint a királyságnak jövőre legalább 73,3 dolláros olajára lesz szüksége ahhoz, hogy egyensúlyba hozza költségvetését. Jelen helyzet szerint ezt csak akkor érheti el, ha még egy évvel meghosszabbítják a 2016 végén kötött termeléscsökkentési megállapodást.

Na mármost, az orosz elnök már nem mutat lelkesedést az ország termelésének korlátozására, lévén Moszkva költségvetése jelenleg sokkal kevésbé függ az olajáraktól, mint amikor Oroszország beleegyezett, hogy csatlakozik az OPEC által vezetett, az olajpiac egyensúlyának kiegyenlítése érdekében tett erőfeszítésekhez. Ugyanakkor előfordulhat, hogy Putyin mindezek ellenére mégis úgy dönt: érdemes jó kapcsolatot ápolni a szaúdi koronaherceggel, és ezért Oroszországnak megéri áldozatot hozni az olajpiacon. Azonban semmi sincs még kőbe vésve, így az OPEC-tagállamok szakminisztereinek december 6-7-én esedékes, szokásos félévenkénti értekezlete meglepetést hozhat.

Trump ellenállása – természetesen – sokkal hangosabb lesz, és egy olyan érzékeny időpontban érkezik, amikor az USA és Szaúd-Arábia éppen azon dolgozik, hogy megtartsa szövetségét, amit jelentősen megtépázott a Hasogdzsi-ügy.

Azonban a szaúdi tervekre még Trump tweetjeinél is nagyobb fenyegetést jelentenek a texasi olajmezők. Az amerikai energiaügyi minisztérium szerint ugyanis ezeknek köszönhetően jövő áprilisra az amerikai termelés akár a napi 12 millió hordós mennyiséget is elérheti. Ez hat hónappal korábbi időpont a minisztérium egy hónappal ezelőtti előrejelzéséhez képest, és 1,2 millió hordóval több, mint a januári prognózis.

Szaúd-Arábiának tehát szembe kell néznie Trump haragjával, Putyin közömbösségével, valamint a virágzó amerikai palaolaj-iparral, és csak reménykedhet abban, hogy 2019-ben egyensúlyba kerül az olajpiac.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »