Tovább bonyolódik a szaúdi újságíró ügye

Amerikai lapértesülések szerint Szaúd-Arábia kedden, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter rijádi látogatása idején 100 millió dollárt utalt át Washingtonnak az északkelet-szíriai helyzet stabilizálásához való hozzájárulásként.

Szaúd-Arábia még augusztusban nyilvánosan ígéretet tett arra, hogy anyagilag is támogatja az Egyesült Államok erőfeszítéseit a Szíria északkeleti vidékein kialakult helyzet stabilizálására. Ígéretét azonban mindeddig nem váltotta valóra, az átutalás időzítése pedig – amelyről elsőként a The New York Times adott hírt – elemzőkben kételyt ébresztett: vajon a kifizetés nincs-e kapcsolatban a Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán eltűnt és vélhetően meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyével.

Az amerikai külügyminisztérium cáfolta a feltételezést, miszerint bármiféle összefüggés volna az összeg átutalása és Mike Pompeo rijádi tárgyalásai között. A The Washington Post, amelyben Hasogdzsi rendszeresen publikált, megkereste Brett McGurk különmegbízottat, aki az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló koalíció ügyeiben felelős. A külügyi alkalmazott közleményben válaszolt a lapnak. „A pénzeszközök átutalása régóta tartó folyamat, semmi köze nincs más eseményekhez vagy a külügyminiszter látogatásához” – szögezte le McGurk.

A The Washington Post megjegyezte: Szaúd-Arábia, amely olajban gazdag és az Egyesült Államok szilárd szövetségese, régóta az anyagi lehetőségeire támaszkodik, amikor politikai célkitűzéseinek támogatására akarja rávenni partnereit. A lap – konkrét nevek említése nélkül – azt írta: „Nyugati diplomaták gyanúja szerint a sivatagi királyság kompenzálja majd Törökországot is azért, mert beleegyezett a Hasogdzsi-ügy közös kivizsgálásába.” Ez a „kompenzálás” adósságkönnyítést vagy a gyöngélkedő török gazdaság bármilyen jellegű megsegítését jelentheti.

A demokraták Trump szaúdi kapcsolatainak feltárását kérik

Demokrata párti szenátorok nyílt levélben szólították fel szerdán Donald Trump amerikai elnököt, hogy hozza nyilvánosságra Szaúd-Arábiához fűződő üzleti kapcsolatait. A levelet – amely a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró isztambuli meggyilkolásának ügyében zajló vizsgálatok és amerikai-szaúdi diplomáciai egyeztetések közepette született – 11 demokrata párti szenátor írta alá, és nemcsak az elnököt, hanem a vállalatbirodalmában dolgozó két fiát is Rijádhoz fűződő, múltbeli és esetleges jelenlegi kapcsolataik részletes feltárására szólítják fel.

A politikusok szerint rendkívül fontos, hogy az Egyesült Államok Szaúd-Arábiával kapcsolatos politikáját ne befolyásolják olyan érdekkonfliktusok, amelyek az elnök vagy a családja Szaúd-Arábiához kötődő gazdasági kapcsolataiból eredhetnek.

Ennek elkerülésére a törvényhozók azt követelik, hogy az elnök és a fiai hozzanak nyilvánosságra minden dokumentumot, amely az elmúlt tíz évben „beruházásokra, kifizetésekre vagy bármely más, szaúdi pénzügyi tranzakcióra vonatkozik, beleértve a szaúdi királyi család tagjaitól vagy más szaúdi személyektől érkezett átutalásokat is”. Donald Trump adjon számot arról is – teszik hozzá -, milyen esetleges üzleti elképzelésekről tárgyalt szaúdi partnerekkel vagy szaúdi befektetőkkel 2015 júniusa után, vagyis azt követően, hogy bejelentette indulását az amerikai elnökválasztáson. Az esetleges összeférhetetlenség miatt az elnöknek nyilvánosságra kellene hoznia azt is, hogy milyen értékes ajándékokat kapott szaúdi állampolgároktól 2016 novembere, azaz elnökké választása óta.

A levél kapcsán hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy a rijádi rezsimmel szemben kritikus Dzsamál Hasogdzsi eltűnése ügyében az amerikai elnök egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesz arra vonatkozóan, hogy Washington mit kíván lépni, ha bebizonyosodik, hogy az újságírót meggyilkolták Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. Egyfelől múlt szombaton „súlyos büntetéssel” fenyegette meg Rijádot, szerdán viszont leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem akar szakítani a Hasogdzsi-ügy miatt Szaúd-Arábiával, amely fontos szövetségese, és megerősítette azt is, hogy nem áll szándékában felbontani a tavaly kötött, 115 milliárd dolláros fegyvereladási megállapodást Rijáddal.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »