Trump kérésére Szaúd-Arábiába utazik az amerikai külügyminiszter

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Donald Trump elnök kérésére hétfőn Szaúd-Arábiába utazik – jelentette be Heather Nauert külügyi szóvivő. Az amerikai elnök telefonon beszélt a szaúdi uralkodóval a Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán eltűnt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyéről.

Az amerikai elnök hétfőn reggel Twitter-bejegyzésben közölte: Szalmán bin Abdel-Aziz szaúdi király határozottan cáfolta, hogy tudomása volna arról, hogy “bármi történt volna” a rendszerbíráló szaúdi újságíróval. Trump egyúttal bejelentette azt is, hogy Mike Pompeo külügyminiszter Rijádban az uralkodóval egyeztet majd.

A mikroblog-bejegyzésben a szaúdi uralkodóra utalva Trump tudatta: “azt mondta, hogy szorosan együttműködnek Törökországgal annak érdekében, hogy választ találjanak. Azonnal küldöm a külügyminiszterünket, hogy találkozzék a királlyal”.

Az elnök később, a Fehér Házból a hurrikán sújtotta Floridába indulva, újságíróknak azt mondta: “talán gazfickó gyilkosok lehettek, ki tudja?”. Feltételezését azonban nem magyarázta meg. Az újságíróknak azt is megerősítette, hogy Andrew Brunson, Törökországban fogva tartott amerikai lelkipásztor szabadon bocsátásáért Washington nem fizetett váltságdíjat és nem helyezte kilátásba Ankarának a korábban hozott szankciók eltörlését.

Donald Trump a CBS televízió 60 perc című magazinműsorának adott, és vasárnap este sugárzott interjújában arra figyelmeztetett: amennyiben bebizonyosodik, hogy az eltűnés és Hasogdzsi feltételezett meggyilkolása hátterében Szaúd-Arábia áll, akkor Rijád “nagyon komoly büntetésre” számíthat. Az elnök azonban elutasította, hogy Washington felmondja a Rijáddal kötött fegyverszállítási megállapodást, arra hivatkozva, hogy ez amerikaiak százezreinek munkahelyét veszélyeztetné. “Jelenleg cáfolják, és hevesen cáfolják” – fogalmazott Szaúd-Arábiáról vasárnap este Trump. Hozzátette: “lehet, hogy ők voltak? Igen”.

Friss cikkünk a témában: Kezd elmérgesedni ez eltűnt szaúdi újságíró miatt kialakult vita

Washingtonban republikánus és demokrata párti szenátorok a múlt héten közösen sürgették Donald Trumpot az ügy kivizsgáltatására és szükség esetén – az úgynevezett Magnyitszkij-törvény értelmében – szankciók javaslatára.

Közben amerikai lapok tudósítói és gazdasági vezetők egymás után mondják le részvételüket az október végén Rijádban tartandó beruházási konferencián. Vasárnap Jamie Dimon, a JP Morgan Chase bankház vezérigazgatója és Bill Ford, a Ford Motor elnöke mondta le közel-keleti útját.

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter egyelőre változatlanul tervezi a részvételét, bár Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója vasárnap egy televíziós interjúban azt mondta, hogy a tárcavezető még változtathat a tervein.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »