Megalakulhat az új iraki kormány

A kormányzáshoz szükséges parlamenti többség létrehozásáról állapodott meg a parlamentbe bejutott négy iraki politikai tömörülés vasárnap, több mint három hónappal a választás után – közölte a helyi média.

Az asz-Szumaríja televízió híradása szerint a Muktada asz-Szadr síita hitszónok vezette asz-Szajrún nevű pártszövetség (54 parlamenti hellyel rendelkezik), a Haider al-Abádi leköszönő kormányfő Győzelem Szövetség (42 hely), az Ammár al-Hakím síita hitszónok vezette al-Hikma (19 hely) és az Ijád Allávi alelnök vezette al-Vataníja párt (21 hely) kötött megállapodást egy bagdadi Babylon szállodában folyó tárgyalásokon. Megegyeztek a majdani kormány politikai programjáról is.

E négy pártnak együtt sem lesz meg a parlamenti többsége a 329 fős törvényhozásban, azért közleményükben tudatták, hogy az új szövetség nyitott más politikai szervezetek befogadására.

Közben a rivális síita koalíció is folytatja a tárgyalásokat a kormányzáshoz szükséges parlamenti többség létrehozásáról, élén Núri al-Máliki volt kormányfővel és Hádi al-Amrí egykori közlekedési miniszterrel, aki az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcokban az Irán által támogatott félkatonai csoportok egyik magas rangú parancsnoka volt.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Az iraki legfelsőbb bíróság csak vasárnap hagyta jóvá a május 12-i parlamenti választás hivatalos végeredményét. A késedelem oka az volt, hogy a bíróság júniusban elrendelte a voksok kézi újraszámolását, mert csalás gyanúja merült fel.

Az iraki parlament négyéves mandátuma már június 30-an lejárt. Azóta korlátozott jogkörrel rendelkező ügyvivő kormánya van Iraknak.

Forrás: MTI/dpa/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »