Augusztusban sem ússza meg a sztrájkot a Ryanair

Sztrájkot helyezett kilátásba hétfőn a Ryanair ír légitársaság németországi pilótáinak érdekeit képviselő szakszervezet (Vereinigung Cockpit – VC), a diszkont légitársaságnál augusztus második hetétől lehet ismét munkabeszüntetés.

A VC közleménye szerint a pilóták 96 százaléka szavazott a szakszervezeti belső szavazáson arra, hogy sztrájkkal követeljenek a piaci viszonyoknak megfelelő fizetést és munkakörülményeket.

A szakszervezet augusztus 6-ig haladékot ad a munkaadónak egy „tárgyalásra méltó ajánlat megtételére”, és ha nem sikerül megállapodni, az utasokra tekintettel a sztrájkot a kezdete előtt legkevesebb 24 órával bejelentik – áll a közleményben, amely szerint augusztus 8-án tájékoztatják a nyilvánosságot arról, hogy mit tesznek követeléseik érvényesítéséért.

A VC szerint a munkaadói oldal a tárgyalások januári kezdete óta „időhúzásra játszik”, és ha a szakszervezeti szavazás eredményét sem veszi komolyan, elkerülhetetlen lesz a sztrájk.

A Ryanair annak ellenére, hogy immár elismeri a szakszervezeteket, továbbra is meglehetősen ellenségesen áll azokhoz, akik sztrájkba fognak. A múlt heti sztrájkra válaszul például bejelentette, hogy a dublini bázis csökkentése miatt 100 pilóta és további 200 fős személyzet kockáztatja az állását. Aki „jól viselkedik”, azt könnyen áthelyezik a bővülő lengyel bázisra, a többiektől viszont megválhatnak.

A Ryanairnél legutóbb az előző héten volt nagyszabású, több országra kiterjedő munkabeszüntetés. Az írországi pilóták, valamint a spanyol, a portugál, az olasz és a belga fedélzeti személyzet sztrájkja miatt több száz járatot töröltek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A pilóták és a repülőszemélyzet sztrájkjain túl a Ryanairnek – más európai légitársaságokkal együtt – a francia légiforgalmi irányítókkal is gondjuk akad idén.

A franciaországi forgalomirányítók az Emmanuel Macron vezette kormány munkaügyi reformjai és a jelentős elbocsátások miatt függesztik fel sorozatosan a munkavégzést. Múlt hónapban a francia szenátus megerősítette, hogy Franciaország felelős az európai járatkésések 33 százalékáért.

Forrás: MTI / Reuters / Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »