Kína feszült figyelemmel várja a Trump-Kim találkozót

A következő hónapban esedékes, történelminek számító amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó jelentős hatással van Kínára, melynek geopolitikai és biztonsági érdekei vannak a Koreai-félszigeten.

„A háttérben maradva, mint a tárgyalások potenciális segítője, Hszi Csin-ping kínai elnök mind a lehetőséget, mind a veszélyt látja Donald Trump és Kim Dzsong Un közeledésében” – jegyezte meg Fred Kempe, az Atlantic Council kutatóintézet elnöke.

A világ második legnagyobb gazdasága régóta támogatja a régió atommentesítését, de stratégák szerint Kína számára az elsődleges dolog, hogy megakadályozza az észak-koreai kormány összeomlását. Ha ugyanis a rezsim végül megtörik a szankciók nyomása alatt, ez elvándorlási hullámot indíthat, így az észak-koreaiak tömegesen érkezhetnek Kínába.

„Peking számára a megfelelő békemegállapodás gyengítheti az Egyesült Államok szövetségét Dél-Koreával, csökkentheti a konfliktus veszélyét és a menekültáradat fenyegetését a kínai határon, valamint végső soron azt eredményezheti, hogy az amerikai csapatok kivonulnak Dél-Koreából” – mondta Kempe.

Az amerikai katonai jelenlét felszámolása Dél-Koreában – ami nem mellesleg fontos előfeltétele annak, hogy Észak-Korea végleg felhagyjon a nukleáris tesztekkel és felszámolja atomarzenálját – várhatóan segíteni fogja Kína azon szándékát, hogy minimalizálja az amerikai befolyást Ázsiában.

Amit Kína akar

Gregory Kulacki, a Union of Concerned Scientists független kutatóintézet vezető Kína-elemzője szerint Peking és Phenjan tulajdonképpen ugyanazokat a célokat tűzték ki a június 12-ei csúcstalálkozóra. Ezek közül a legfontosabb pedig az, hogy meggyőzzék a Fehér Házat: enyhítsen az Észak-Korea elleni szankciókon.

„Kína és Észak-Korea már meg is kötötték az üzletet egymás közt: előbbi újraépíti a gazdasági kapcsolatokat Kim kormányával, amint utóbbi befagyasztja nukleáris tevékenységét. Azonban ahhoz, hogy Kína ezt megtehesse, enyhítenie kell a szankciókon, ami viszont azt jelenti, hogy az Egyesült Államoknak is engednie kell” – fejtette ki Kulacki, hozzátéve, hogy ez a forgatókönyv győzelmet jelentene mind Phenjan, mind Peking számára.

Kína Észak-Korea egyetlen jelentős szövetségese, bár az utóbbi hónapokban visszaesett kétoldalú kereskedelmi forgalmuk, mert Peking tartotta magát az ENSZ gazdasági szankcióihoz, amelyeket a világszervezet az észak-koreai atomrobbantási és rakétakísérletek büntetéseként hozott.

Kína egyetértésével szavazták meg az új szankciókat Észak-Korea ellen

Kim és Hszi hónap eleji találkozóján – ez már a második látogatás volt az elmúlt hetekben – a kínai vezető újfent hangsúlyozta, hogy százszázalékosan támogatja Észak-Koreát, amennyiben tartja magát a nukleáris felszámoláshoz, Kim pedig közölte: Phenjannak nem kell nukleáris fegyverekkel rendelkeznie, ha egy bizonyos „érintett fél” – ezzel nyilván az Egyesült Államokra utalt – lecsökkenti „ellenséges politikáját és biztonsági fenyegetéseit”.

Talien, 2018. május 9.
A KCNA észak-koreai hírügynökség által 2018. május 9-én közreadott képen Hszi Csin-ping kínai elnök (j) üdvözli Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, a kommunista Koreai Munkapárt elsõ titkárát az északkelet-kínai Talien városban 2018. május 8-án. (MTI/EPA/KCNA)

Kim mostani kínai útját elemzők azzal magyarázzák, hogy amióta Donald Trump amerikai elnök bejelentette tervezett találkozóját Kim Dzsong Unnal, Kína el akarja kerülni, hogy a Phenjant érintő nemzetközi diplomáciai törekvések mellékszereplőjévé váljon. Észak-Koreának viszont az a célja, hogy támogatója legyen az atom- és rakétaprogramjáról szóló tárgyalásokon, erős kapcsolata Pekinggel vésztartalékként szolgáljon, ha kudarcba fulladnának az Egyesült Államokkal elkezdendő tárgyalások.

Röviddel a találkozó után Trump egyébként azt mondta, Kimet valószínűleg befolyásolja Hszi Csin-ping. Ezen a héten pedig az amerikai elnök sürgette Kínát, hogy biztonságos határt tartson fenn a rezsimmel:

Forrás: Twitter

Ideális esetben Kína „nyereménye” a június 12-ei megbeszélés eredményeképpen „egy atommentesített Észak-Korea, amely fokozatosan reformokat hajt végre, megnyitja társadalmát és lehetővé teszi a gazdasági fejlődést” – mondta Ren Xiao, a sanghaji Fudan Egyetem nemzetközi tanulmányok-professzora.

Amit Kína nem akar

A kínai kommunista párt óvatosan áll az esetleges újraegyesült Korea ötletéhez. Ha ugyanis az északi és a déli ország egységesülne, akkor könnyen megeshetne, hogy az új állam az Egyesült Államok befolyása alatt állna.

„Amennyiben Trump túlságosan jól taktikázik, Kína egy erősebb, nagyobb és végső soron újraegyesített Koreával szembesülhet, amely ráadásul regionális demokratikus bástyája az Egyesült Államoknak” – figyelmeztetett Kempe.

Peking számára „a legrosszabb békemegállapodás az lenne, ha az USA, Dél-Korea és Észak-Korea valamiféle csoportot vagy szövetséget hozna létre. Ez azonban nagyon valószínűtlen” – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »