Észak-Korea a tárgyalások felfüggesztésével fenyegetőzött

Phenjan az észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó lemondásával fenyegetőzött, arra az esetre, ha az Egyesült Államok továbbra is azt követeli tőle, hogy teljesen mondjon le nukleáris fegyvereiről.

A KCNA észak-koreai hírügynökség korábban – helyi idő szerint szerda hajnalban – azt közölte, hogy Phenjan lemondja a június 12-ére Szingapúrba kitűzött csúcstalálkozót Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között a most zajló amerikai-dél-koreai hadgyakorlat miatt, amely Phenjan szerint egy Észak-Korea elleni invázió főpróbája. A gyakorlat miatt Észak-Korea le is mondott egy szerdára tervezett magas rangú találkozót déli szomszédjával.

Pár órával később egy észak-koreai külügyminiszter-helyettes jelezte: lemondják a csúcstalálkozót, ha Washington ragaszkodik ahhoz, hogy semmisítsék meg minden atomfegyverüket. „Ha az Egyesült Államok megpróbálja kikényszeríteni az egyoldalú teljes leszerelést, akkor (…) felülvizsgáljuk a csúcstalálkozóra vonatkozó tervet” – mondta Kim Kje Gvan.

Jelezte: céljuk a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tétele, de ennek előfeltétele, hogy legyen vége a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal (KNDK) szembeni ellenséges politikának, a nukleáris fenyegetésnek és az Egyesült Államok általi zsarolásnak.

„A világ nagyon jól tudja, hogy országunk sem nem Líbia, sem nem Irak, amelyek szánalmas sorsra jutottak. Teljesen abszurd a KNDK-t – egy atomhatalmat – Líbiához hasonlítani, amely még csak a kezdeti fázisában tartott a nukleáris fejlesztésnek” – közölte. „Az Egyesült Államok azt mondja: gazdasági előnyöket biztosít nekünk, ha feladjuk atomfegyvereinket, de mi a gazdaságunk fejlesztését soha nem tőle vártuk, ezért ilyen megállapodásba soha nem fogunk belemenni” – tette hozzá. Kim Gje Gvan felszólította Washingtont, hogy „jóhiszeműen” viszonyuljon a tárgyalásokhoz, és akkor „ennek megfelelő” válaszokat fog kapni Észak-Koreától.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Washington változatlanul készül a szingapúri csúcstalálkozóra

Washington változatlanul készül Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető június 12-ére kitűzött szingapúri csúcstalálkozójára – közölte kedden Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Nauert percekkel azt követően reagált, hogy Phenjan bejelentette a Szöullal folytatott tárgyalások felfüggesztését a jelenleg zajló dél-koreai-amerikai hadgyakorlat miatt.

A külügyminisztériumi szóvivő leszögezte: Washington a terveknek megfelelően folytatja a Donald Trump elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között tervezett csúcstalálkozó előkészületeit. Majd emlékeztetett arra, hogy Kim Dzsong Un korábban közölte, tisztában van annak szükségességével és hasznával, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea folytassa közös hadgyakorlatait.

Folytatódik az amerikai-dél-koreai hadgyakorlat

Dél-Korea és az Egyesült Államok folytatja Max Thunder fedőnevű hadgyakorlatát, dacára annak, hogy Phenjan azzal fenyegetőzött: emiatt meghiúsulhat Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető június 12-ére tervezett szingapúri csúcstalálkozója – közölte szerdán a dél-koreai védelmi minisztérium. Szöul és Washington véleménye ebben nem tér el – tette hozzá a minisztérium. „A hadgyakorlat célja a pilóták kiképzésének javítása, és nem egy támadási operatív terv vagy feladatok begyakorlása” – olvasható a közleményben.

A péntek óta Dél-Korea területén zajló kéthetes légi hadgyakorlatot minden évben megtartják. A mostani gyakorlaton ezer amerikai és ötszáz dél-koreai katona, valamint körülbelül száz repülőgép vesz részt.

Forrás: MTI/dpa/Reuters/AP/AFP/Yonhap/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »