Kína lassan felveszi a közvetítő szerepét Észak-Korea tárgyalásaiban

Hszi Csin-ping kínai elnök támogatásáról biztosította az országában tartózkodó észak-koreai küldöttség tagjait országuk gazdasági fejlődésre vonatkozó terveivel kapcsolatban a kínai állami rádió szerdai híradása szerint. 

Az észak-koreai Koreai Munkapárt delegációját Pak Te Szong, a phenjani politikai bizottság tagja, a központi bizottság elnökhelyettese vezette. A szerdai találkozón Vang Hu-ning, a Kínai Kommunista Párt (KKP) héttagú állandó bizottságának egyik tagja is részt vett. A küldöttség hétfőn érkezett Pekingbe, majd látogatást tett a kínai Szilícium-völgyként emlegetett Csungkuancun csúcstechnológiai övezetben, valamint ott is, ahol Kim Dzsong Un észak-koreai vezető márciusi kínai útján járt.

A két ország között az elmúlt időben jelentős javulásnak indultak a kapcsolatok a hosszú éveken át tartó fagyos viszony után, ami részben az elmúlt hónapok eseményeivel, a Korea-közi csúcstalálkozóval magyarázható, illetve azzal, hogy Kim Dzsong Un ígéretet tett a Koreai-félsziget atommentesítésére – láthatóan mindkét fél arra törekszik, hogy együttműködésük új lendületet vegyen.

Kompromisszumra szólít Kína

A kínai külügyi szóvivő ugyanakkor sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ellenzi a dél-koreai-amerikai hadgyakorlat megtartását, és a Koreai-félsziget békéjének megteremtésére kéri az Egyesült Államokat és Észak-Koreát – arra biztatja őket, hogy kössenek kompromisszumot a feszültség enyhítésére.

A szóvivő ezzel arra reagált, hogy Phenjan a június 12-re tervezett észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó lemondásával fenyegetőzött a Dél-Koreában zajló kéthetes dél-koreai-amerikai hadgyakorlat miatt, illetve arra az esetre, ha az Egyesült Államok továbbra is azt követeli tőle, hogy teljesen mondjon le nukleáris fegyvereiről.

Kim Kje Gvan, észak-koreai külügyminiszter-helyettes felszólította Washingtont, hogy jóhiszeműen viszonyuljon a tárgyalásokhoz, és akkor ennek megfelelő válaszokat fog kapni Észak-Koreától. Ugyanakkor jelezte: ha az Egyesült Államok megpróbálja kikényszeríteni az egyoldalú teljes leszerelést, akkor felülvizsgálják a csúcstalálkozóra vonatkozó tervet.

A Donald Trump által megemlített gazdasági segítségnyújtás ötletét sem fogadta kitörő örömmel az észak-koreai vezetés, az alábbi választ adták:

„Az Egyesült Államok azt mondja, gazdasági előnyöket biztosít nekünk, ha feladjuk atomfegyvereinket, de mi a gazdaságunk fejlesztését soha nem tőle vártuk, ezért ilyen megállapodásba soha nem fogunk belemenni”.

„Egy olyan helyzetben, amikor a félsziget békéjének megteremtése kulcsfontosságú lehetőséghez jut, valamennyi érintett félnek, de különösen Észak-Koreának és az Egyesült Államoknak engedékenynek kell lennie” – mondta Lu Kang szóvivő.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Peking álláspontja szerint mindkét országnak tartania kell magát a „kölcsönös befagyasztás” tervéhez, vagyis ahhoz, Észak-Korea véget vet a rakéta- és atomkísérleteinek, Dél-Korea és az Egyesült Államok pedig lemond a közös hadgyakorlatról.

Lu Kang szerint Peking azt várja a felektől, hogy teremtsenek ideális feltételeket a tervbe vett csúcstalálkozóhoz, és kerüljék azokat a lépéseket, melyek tovább fokoznák a feszültséget. Kína reméli, hogy a két Korea tartja magát a panmindzsoni nyilatkozat szellemiségéhez, és tiszteletben tartja egymás jogosan felmerülő aggályait a bizalmon alapuló kétoldalú kapcsolatok elmélyítésének érdekében – tette hozzá a szóvivő.

Forrás: MTI/dpa/XINHUA

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »