Európában és az USA-ban is bajban van a Toys R Us játékboltlánc

Nem kizárt, hogy a tavaly szeptember óta csődvédelem alatt álló legnagyobb amerikai játékáruházlánc, a Toys „R” Us bezárja összes üzletét az Egyesült Államokban, mert szerinte külső pénzügyi támogatás nélkül értelmetlen belekezdeni egy szerkezetátalakításba – közölte a The Wall Street Journal jól értesült forrásokra hivatkozva.

A New Jersey-ben bejegyzett, 1957-ben alapított cég tavaly szeptemberben kért csődvédelmet az amerikai csődbíróságtól. A játékárusító boltnagyhatalmat az online kereskedés elterjedése és a diszkonthálózatok kényszerítették térdre. A cég éves forgalma mintegy 11 milliárd dollár, de részben a korábban felvett hitelek jelentős kamatösszege miatt a vállalat 2013 óta veszteséges.

Egy bezárás előtt álló Toys R Us üzlet Londonban, Nagy-Britanniában 2018. február 9-én. Február 28-án a Toys R Us UK csődvédelmet kért, ezzel 3000 munkahely vált bizonytalanná. EPA/ANDY RAIN

Egy bezárás előtt álló Toys R Us üzlet Londonban, Nagy-Britanniában 2018. február 9-én. Február 28-án a Toys R Us UK csődvédelmet kért, ezzel 3000 munkahely vált bizonytalanná. EPA/ANDY RAIN

A cég idén januárban már bejelentette, hogy amerikai üzleteinek 20 százalékát, 182 boltot bezár, most azonban már azt vette fontolóra a cég, hogy az összes amerikai boltját bezárja. Amikor csődvédelmet kért a játékáruházlánc, azzal számolt, hogy sikerül átalakítania 5 milliárd dolláros hosszú lejáratú adósságának egy részét, és javítja működési tevékenységét, amihez a már meglévő hitelezői és mások összesen 3 milliárd dollárral járulnak hozzá.

A hitelezők azonban a jelek szerint nem kívánják a felszínen tartani a játékáruházláncot. Hétfőn a richmondi bíróság foglalkozik a Toys „R” Us-üggyel egy csődeljárással kapcsolatos meghallgatáson, ekkor várhatóan kiderül, mi lesz a cég további sorsa.

A lehetséges kivonulás hírére a két nagy játékgyártó, a Hasbro és a Mattel részvényei is komoly mínuszban nyitottak a mai kereskedésben, a Mattel részvényei jelenleg 8,5%-os, a Hasbro papírjai pedig 3,5%-os mínuszban forognak.

A Toys R Us-nak Európában is vannak üzletei, ezek további működését elviekben nem befolyásolja az amerikai csődeljárás, ugyanakkor az USA-n kívüli operációval sincs minden rendben, a Toys R us UK, azaz a cég nagy-britanniai leányvállalata is csődvédelembe menekült február végén.

Forrás: MTI / Marketwatch / BBC

 

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »