Ingatlanpiaci körkép: messze még az osztrák árszintek

Az elmúlt években nagy figyelmet kaptak az ingatlanpiaci szektorban bekövetkezett változások. Szinte egész Európát érintette a fellendülés, ami egyelőre úgy tűnik, hogy kissé mérséklődni fog, bár Magyarországon a kedvezményes áfakulcs várhatóan még 2019 végéig lendületben tartja az ingatlanpiacot. Ausztriában már sok helyen lehet olvasni az árak stagnálásáról, de ha jobban megvizsgáljuk az egyes városokat, még mindig inkább az árnövekedések jellemzőek.

Összességében elmondható, hogy mindkét országban tapasztalható az ingatlanok árnövekedése, a különbség annyi, hogy míg Magyarországon több mint 10%-os drágulás volt a tavalyi évben, addig a szomszédos országban ennek körülbelül csak a fele. Az árak területén azonban még így is jelentős különbségeket tapasztalhatunk, miközben itthon az átlagos négyzetméterárak még csak nemrég haladták meg a 300 ezer Ft-ot, addig az osztrák ingatlanpiacon még a kedvezőbb ajánlatok is jellemzően ezen árszint fölött vannak. Hozzá kell tenni, hogy aki keresi az olcsóbb ingatlanokat, az itt is találhat a magyarországihoz hasonló négyzetméterárakat.

Akár háromszoros különbségek is lehetnek

Alsó-Ausztria tartományban a különböző területeken elképesztő árbeli differencia tapasztalható, a legkedvezőbb a Gmündi járás, ahol a magyarországi átlagárral körülbelül megegyező 305 ezer Ft/m2-es árakkal találkozhatunk, de nem kell más tartományba menni a magasabb árakért. A Mödlingi járásban, ami egyébként a Bécsi járásokkal határos, már több mint 1 millió Ft-os átlagos négyzetméterárakkal kell számolnunk.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az Alsó-Ausztria tartományban egyébként összességében az átlagos négyzetméterárak 630.000 Ft körül alakultak, de ahogyan az a felső két példából is látszik, nagyon nagy eltérések vannak a tartományon belül lévő különböző járások között, és akkor még a városokról nem is beszéltünk.

Bécs, Európa egyik legdrágább fővárosa

Bécs tartományban az ingatlanok átlagos négyzetméterárai körülbelül ott kezdődnek, ahol az alsó-ausztriai ingatlanárak maximuma található. Itt már nem számolhatunk milliós értéknél alacsonyabb négyzetméterárakkal, sőt, ha a belvárosban szeretnénk ingatlant vásárolni, akkor jócskán a zsebünkbe kell nyúlnunk, hiszen az itteni átlagos négyzetméterárak a 4 millió forintot is meghaladják, az átlagos négyzetméterárak pedig 1.766.000 Ft körül alakulnak.

Eladó lakóingatlanok átlagos négyzetméterárai Bécs egyes kerületeiben. Az értékeket euroról forintra a 2018.03.08-ai MNB középárfolyamon váltottuk át. Adatok forrása: derstandard.at

Eladó lakóingatlanok átlagos négyzetméterárai Bécs egyes kerületeiben. Az értékeket euróról forintra a 2018. március 8-i MNB középárfolyamon váltottuk át. Adatok forrása: derstandard.at

Ahogyan Ausztriában, úgy Magyarországon is kiemelkedőek a fővárosban és Pest megyében lévő ingatlanárak és itt is jelentős különbségek vannak az egyes országrészek és azon belül a települések között is. Míg Pest megyében a lakóingatlanok átlagos négyzetméterárai 250 ezer Ft körül alakulnak, addig Budapesten átlagosan már ennek több mint kétszeresével, 570 ezer Ft-os négyzetméterárral kell számolni.

Egyre népszerűbbek a vidéki városok

Sok fiatal már a középiskolát sem a szülővárosában végzi el, de jelentős tömeg az egyetem kezdetével indul meg a nagyobb városok felé. Sokszor a fiatalok itt maradnak a tanulmányaik befejeztével is, így a kisebb települések népessége folyamatosan csökken. Azt gondolhatnánk, hogy ebből kifolyólag nem is keresik a vidéki ingatlanokat, ezzel ellentétben viszont egyre népszerűbbek és keresettebbek a vidéki városok ingatlanai is.

Eladó családi házak átlagos négyzetméterárai Egerben, 2017 és 2018 januárja között.

Eladó családi házak átlagos négyzetméterárai Egerben, 2017 és 2018 januárja között.

Az Egerben eladó családi házak esetén ingadozó árakkal találkozhatunk, vannak holtpontok és fellendülések is a négyzetméterárak tekintetében, az eladó panellakások viszont erősen indították az évet, mintegy 5%-os árnövekedéssel. A szekszárdi eladó panellakások is jelentős drágulást mutattak, mintegy 20%-kal kerültek többe januárban, mint 2017 decemberében, a téglalakásokat pedig 15%-os árnövekedés jellemezte. Az itteni családi házak esetén viszont 6,5%-os árcsökkenés volt tapasztalható.

Szinte háromszoros különbség van az osztrák és a magyar bruttó bérek között és ez a különbség az ingatlanáraknál is érezhető. Ausztriában ezer euró alatti – 311 ezer forint – négyzetméteráron kínált lakóingatlant csak elszórtan lehet találni, míg nálunk – például Nógrád megyében – akár 100 ezer Ft/m2-es átlagárakkal is találkozhatunk, a legalacsonyabb osztrák árszinten pedig már a fővárosban is bőven találunk ingatlanokat.

Az elemzést az Ingatlannet.hu készítette.

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »