Megenyhült az EU a britekkel szemben, már nulla százalékos vámmal számolnak

Elkerülhetetlenül zavar fog keletkezni a kereskedelemben az Európai Unió és az Egyesült Királyság között, amennyiben a szigetország valóban elhagyja a belső piacot és a vámuniót – jelentette ki szerdán Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a jövőbeli kapcsolatrendszerre vonatkozó uniós tárgyalási irányelvek tervezetét ismertetve.

A dokumentumban – amelyet még el kell fogadniuk a bennmaradó tagállamoknak – leszögezték, hogy a huszonhetek a lehető legszorosabb viszonyt szeretnék kialakítani a jövőben az Egyesült Királysággal. Ugyanakkor – mint írták – számításba kell venni a brit kormány álláspontját, amely „korlátozza a jövőbeli kapcsolatok mélységét”.

Tusk hangsúlyozta: a brit kiválást követően is szoros együttműködésre van szükség a terrorizmus és a nemzetközi bűnözés elleni harc, a kül- és biztonságpolitika, illetve a kutatás, az innováció, az oktatás és a kultúra terén. Emellett fontos, hogy elkerüljék a zavarokat a légi közlekedésben, ezért erről mielőbb meg kell kezdeni a tárgyalásokat – mondta.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart Luxembourgban 2018. március 7-én. A sajtótájékoztató témája a Brexit-tárgyalások tervezett  irányelveinek ismertetése.  EPA/JULIEN WARNAND

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart Luxembourgban 2018. március 7-én. A sajtótájékoztató témája a Brexit-tárgyalások tervezett irányelveinek ismertetése. EPA/JULIEN WARNAND

„London álláspontjának ismeretében senkit nem érhet meglepetésként, hogy az egyetlen fennmaradó lehetséges modell egy szabadkereskedelmi megállapodás” – közölte, hozzáfűzve: reméli, hogy becsvágyó egyezmény fog születni, de ez akkor is mindössze egy kereskedelmi szerződés lesz.

Az uniós tervezetben azt javasolják, hogy a szerződés az áruk teljes körére terjedjen ki nulla százalékos vámmal, és „bizonyos mértékben” a szolgáltatásokra is. Sajtóértekezletén Tusk rámutatott: „ez lesz az első olyan szabadkereskedelmi egyezmény a történelemben, amelynek nyomán lazulnak, nem pedig erősödnek a gazdasági kötelékek”. Mint mondta, a felek mindegyike számára bonyolultabb és költségesebb lesz a kereskedés, mint jelenleg.

A tanács elnöke végezetül kiemelte, hogy a jövőbeli megállapodásban foglalt jogoknak és kötelezettségeknek mindenképpen egyensúlyban kell lenniük. Nem lehetséges olyan szintű hozzáférést biztosítani a belső piachoz, mint Norvégia esetében, ha az Egyesült Királyság pusztán olyan kötelezettségeket vállal, mint Kanada – jelentette ki. Emellett az is kizárt, hogy a belső piacnak csak bizonyos, számára előnyös elemeit fogadja el a szigetország – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »