Az EU kíváncsi a britek megoldására az ír-északír határ kérdésében

Az Európai Unió nyitott a brit kormány javaslataira, hogy miként lehetne elkerülni a határellenőrzés visszaállítását Észak-Írország és az Ír Köztársaság között az Egyesült Királyság uniós kilépését követően, eddig azonban senki nem állt elő jobb megoldással a London által elutasított európai bizottsági tervezetnél – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtökön egy brüsszeli rendezvényen.

Az Európai Bizottság szerdán elfogadta a kiválási egyezmény első hivatalos jogi tervezetét, amelyet a következő napokban megküldenek a tagországoknak. Tusk ennek kapcsán leszögezte: teljesen biztos benne, hogy a dokumentum minden lényeges elemét el fogják fogadni a huszonhetek.

Emlékeztetett rá: a brit kormány nemrégiben megerősítette, hogy az Egyesült Királyság el akarja hagyni a vámuniót és a belső piacot. Mint közölte, sajnálattal, de tudomásul veszik a döntést, amely azonban azzal a negatív következménnyel járhat, hogy vissza kell állítani a fizikai határellenőrzési rendszert az Ír-szigeten. Kiemelte, hogy az unió szeretné ennek elejét venni, a bizottság ezért javasolta, hogy – ha egyéb megállapodás nem születik – helyezzék külön szabályozási rendszer alá Észak-Írországot. Márpedig – mint mondta – eddig senki nem állt elő ennél jobb megoldással.

„Pár órán belül Londonban leszek, ahol megkérdezem, van-e jobb ötlete a brit kormánynak, amely hasonlóan hatékonyan megelőzné a kemény határok visszaállítását” – jelentette ki Tusk. „Szeretném tisztázni: nem maradhat zavartalan a kereskedelem a vámunión és az egységes piacon kívül, ez a Brexit elkerülhetetlen mellékhatása” – fogalmazott.

Donald Tusk csütörtök délután Theresa May brit kormányfővel egyeztet Londonban.

A bizottsági tervezet értelmében Észak-Írország továbbra is részese lenne a vámuniónak, és a belső piaci szabályozás is érvényes maradna rá egészen addig, amíg a későbbiekben esetleg nem találnak más megoldást. May leszögezte: a brit kormány soha nem lesz hajlandó ennek elfogadására, ez ugyanis az Egyesült Királyság alkotmányos integritását fenyegetné.

Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek