A brit Munkáspárt szembefordult a kemény Brexittel

Hétfői beszédében Jeremy Corbyn kijelentette, hogy a Munkáspárt állandó jellegű, teljes vámmenetességet biztosító vámuniót tartana fenn az EU-val a brit kilépés után, valamint teljes hozzáférést nyújtana a brit gazdaságnak az unió egységes belső piacához – ezzel pedig teljesen szembefordult a Theresa May által véghezvinni kívánt kemény Brexittel.

A brit Munkáspárt továbbá kormányra kerülése esetén azonnal törvényben garantálná a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak változatlan érvényesülését a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra is – mondta hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő vezetője.

Corbyn, aki az angliai Coventry egyetemén elmondott beszédében ismertette pártja Brexit-stratégiáját, a konzervatív párti kormány szégyenének nevezte, hogy más EU-tagországok Nagy-Britanniában letelepedett állampolgárai húsz hónapja – az EU-tagságról tartott népszavazás óta – „a bizonytalanság rettenetében” kénytelenek élni, mert a kormánytól nem kaptak egyértelmű garanciát jövőjükre.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Érződik a Brexit-hatás a friss bevándorlási számokon

Súlyos munkaerőhiánytól tart a Brit Iparszövetség

Corbyn megköszönte az uniós állampolgároknak, hogy Nagy-Britanniát választották hazájuknak, és azt a „hihetetlen hozzájárulást”, amelyet a brit társadalom életéhez és kultúrájához nyújtanak.

Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezére beszél az észak-angliai Coventry egyetemén 2018. február 26-án. (MTI/EPA/Will Oliver)

Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezére beszél az észak-angliai Coventry egyetemén 2018. február 26-án. (MTI/EPA/Will Oliver)

Kijelentette: a Munkáspárt, ha kormányra kerül, haladéktalanul törvényben vállal garanciát a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok állandó tartózkodási engedélyének biztosítására. A Labour vezetője hangsúlyozta, hogy ez a törvényi garancia kiterjedne az uniós állampolgárok családtagjaira is.

A konzervatív párti brit kormány jelenlegi álláspontja szerint azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a brit EU-tagság jövő márciusra várható megszűnéséig legalább öt éve folyamatosan Nagy-Britanniában élnek, letelepedett státusért folyamodhatnak, és ha ezt megkapják, ugyanolyan jogosultságok illetik majd meg őket az egészségügyi ellátásában, az oktatásban, a szociális juttatásokban és a nyugellátásban, mint a brit állampolgárokat.

Theresa May miniszterelnök kormánya azonban eddig elvetette ennek egyoldalú törvényi rögzítését, azzal az érvvel, hogy minderről viszonossági alapon kell megállapodásra jutni az Európai Unióval, mivel Londonnak biztosítania kell az EU-tagországokban élő brit állampolgárok jogosultságainak megőrzését is.

Az EU-val folytatott Brexit-tárgyalások decemberben zárult első szakaszában viszonosságra alapuló előzetes elvi egyezség született a Nagy-Britanniában élő külföldi, illetve az uniós országokban élő brit állampolgárok jogosultságairól, és Theresa May is kilátásba helyezte, hogy a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságait a későbbiekben törvény rögzíti. A Munkáspárt régóta hangoztatott álláspontja szerint azonban ezt a kérdést nem lett volna szabad viszonossági alku tárgyává tenni, és Londonnak akár egyoldalúan is törvényi garanciát kellett volna már vállalnia a külföldi uniós állampolgárok jogosultságainak további érvényesítésére.

Nagy-Britanniában becslések szerint 3,2 millió külföldi EU-állampolgár, a külföldi uniós országokban pedig 1,2 millió brit él.

Hétfői beszédében Jeremy Corbyn kijelentette, hogy a Munkáspárt állandó jellegű, átfogó, továbbra is teljes vámmentességet biztosító vámuniót tartana fenn az EU-val a brit kilépés után is. Corbyn szerint a Labour olyan megállapodásra törekedne az EU-val, amely teljes hozzáférést nyújtana a brit gazdaságnak az unió egységes belső piacához, és megőrizné Nagy-Britannia számára e belső piac, valamint a vámunió nyújtotta összes előnyt.

Ez jelentős fordulat a Munkáspárt vezetőjének Brexit-stratégiájában, korábban ugyanis – a konzervatív párti kormányhoz hasonlóan – Corbyn is azon az állásponton volt, hogy a brit EU-tagság megszűnésével nem lesz lehetséges a vámunió fenntartása az EU-val.

E fordulat elvileg lehetővé teheti, hogy a Munkáspárt más ellenzéki pártokkal és a tory frakció lázadó képviselőivel együtt vereséget mérjen a brit kormány Brexit-programjára az alsóházban, ahol a Labour Brexit-álláspontjának módosulása után immár többségben lennének azok, akik ellenzik Nagy-Britannia teljes kivonulását az EU vámuniójából és egységes belső piacáról.

Theresa May kormányának érvelése szerint a további brit tagság e két integrációs szerveződésben olyan feltételrendszerek teljesítését jelentené – mindenekelőtt a bevándorlás szabályozásában és az unión kívüli országokkal fenntartott kereskedelmi kapcsolatokban -, mintha meg sem szűnne a brit EU-tagság.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »