Spanyolország váltja az Egyesült Államokat a turisztikai toplistán

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) nem hivatalos bejelentése szerint Spanyolország fogja felváltani az Egyesült Államokat, mint a második leglátogatottabb turistacélpont. Az intézmény a 2017-es év hivatalos adatait csak tavasszal hozza nyilvánosságra, az előrejelzések szerint azonban az első helyen befutó Franciaország mögé most az Egyesült Államok helyett Spanyolország sorakozott fel.

2017-ben a turisták száma hatalmasat nőtt – büszkélkedett Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, majd hozzátette, hogy a tavalyi évben a turisztikai szektor bevételei 12%-kal emelkedtek, így elérték a 87 milliárd eurót. Az adatok annak fényében meglepőek lehetnek, hogy az előző év eléggé viharosra sikeredett az ország számára: a katalán függetlenedési törekvések, Barcelona lakosságának tüntetései a zavaróan sok turista miatt, a 13 halálos áldozatot és 130 súlyos sérültet eredményező terrortámadás Barcelona La Rambla nevű sétálóutcájában mind negatív hatással voltak a turizmusra.

Viszont annak ellenére, hogy a fenti tényezők miatt Spanyolország északkeleti felében visszaesett a külföldi látogatók száma, az ország teljes területét tekintve továbbra is nagyon robusztus a turizmus. 2016-ban összesen 75,3 millió külföldi vendég látogatott Spanyolországba, és amennyiben sikerül túlszárnyalni a tavalyi adatot, akkor már az ötödik egymást követő évben érne el rekordot a turisták száma.

Sevilla - Plaza de Espana (Andalúzia)

Sevilla – Plaza de Espana (Andalúzia, Spanyolország)

 

Az Egyesült Államokban viszont éppen ellentétes irányú folyamatok indultak el: a tavalyi első negyedévben 5%-kal, míg a második negyedévben 3%-kal csökkent a turisták száma – sokan ezt Donald Trump elnökké választásának következményeivel magyarázzák.

A Forward Keys nevű szervezet szerint, amely 17 millió foglalási tranzakciót elemez naponta és a jövőbeli globális utazási irányokat jelzi előre, a turisták számának csökkenése jelentős részben az elnök által néhány muszlim többségű ország ellen elrendelt beutazási tilalomnak volt köszönhető. Egy másik lehetséges ok az erős dollár lehetett: az euróhoz viszonyítva például 2017 első negyedévében például még bőven 1,10 alatt volt a dollár árfolyama, ami miatt az Egyesült Államok, mint úticél, a külföldiek számára jelentősen megdrágult. Ez a folyamat ugyan mára visszafordult, de a 2017-es adatok elemzésénél érdemes figyelembe venni.

A UNWTO adatai szerint a 2017-es kivételesen erős év volt az utazási forgalom szempontjából, 1,3 milliárd turista utazott a világban, ami 7%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A legnagyobb ugrást a látogatottság szempontjából a déli és a mediterrán európai országok produkálták, ami számokban 13%-os emelkedést jelent a 2016-os adatokhoz képest.

A turizmus – ahogy az elmúlt évtizedekben szinte folyamatosan – úgy az elkövetkező években is jelentős növekedést fog mutatni, ami így a gazdasági fejlődés egyik motorja lesz. A világ harmadik legnagyobb exportszektorának számító turizmus létfontosságú szerepet játszik a munkaerő-kínálat és az emberek jóléte területén.

A nemzetközi turistaforgalmi adatokra visszatekintve valóban nem alaptalan az UNWTO várakozása: míg 1950-ben világszinten mindössze 25 millió turista érkezést regisztráltak, 1980-ban már 278 millió volt ugyanez az adat, 2000-ben 674 millió, míg 2016-ban már 1,235 milliárd. 

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Independent / UNWTO ; szemlézte: Pallos Judit

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »