Macedónia a NATO-tagságot sürgeti

Gjorge Ivanov macedón elnök azt kérte Jens Stoltenberg NATO-főtitkártól csütörtökön Szkopjéban, hogy Macedónia végre kapja meg a régóta „megérdemelt” NATO-tagságot.

Ivanov és Stoltenberg találkozóján a nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációjáról, a tervezett védelmi és biztonsági reformokról, valamint az Észak-atlanti Szerződés Szervezetével fenntartott kapcsolat erősítéséről volt szó – közölte a macedón köztársasági elnöki hivatal. A macedón államfő szerint országa NATO-tagsága az egész térség számára hasznos lehet a biztonság, a stabilitás és a fejlődés szempontjából.

Jens Stoltenberg elmondta: a NATO is szeretné a tagjai között látni Macedóniát, ám előtte Szkopjénak mindenképpen rendeznie kell a több mint két évtizedes névvitát Athénnal.

Macedónia 1991-ben vált függetlenné Jugoszláviától, de Görögország már akkor kifogásolta, hogy a Macedón Köztársaság nevet akarja viselni. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy vélték, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő, ezt megelőzendő tiltakoztak a névválasztás ellen. Az ország így a nemzetközi dokumentumokban a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viseli, az alkotmányában is meghatározott nevében azonban nem szerepel a Jugoszláviára való utalás.

A névvita miatt Macedónia európai uniós és NATO-integrációja is késlekedik, Görögország ugyanis addig nem hajlandó zöld jelzést adni északi szomszédja számára, amíg az nem mond le a Macedónia névről. Macedónia 2005 óta uniós tagjelölt, a NATO pedig 2008-ban hívta volna meg tagjai közé. A macedón és a görög fél tárgyalásokba kezdett a vitás kérdés rendezését illetően, és reményüket fejezték ki, hogy a névvitát már az idei esztendőben rendezhetik.

Szkopje, 2018. január 18. Radmila Sekerinska macedón védelmi miniszter (b) üdvözli Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt Szkopjéban 2018. január 18-án. Stoltenberg kétnapos látogatásra érkezett Macedóniába. (MTI/EPA/Tomislav Georgiev)

Szkopje, 2018. január 18.
Radmila Sekerinska macedón védelmi miniszter (b) üdvözli Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt Szkopjéban 2018. január 18-án. Stoltenberg kétnapos látogatásra érkezett Macedóniába. (MTI/EPA/Tomislav Georgiev)

Jens Stoltenberg a parlamentben is felszólalt, beszédének ideje alatt azonban a NATO-csatlakozást ellenzők csoportja tiltakozott az épület előtt – közölte a Vesti.mk szkopjei hírportál.

A NATO főtitkára a képviselőknek elmondta: a szervezet nem zárkózik el a bővítéstől, sőt lelkesen várja az új tagokat, mindazonáltal a valóság talaján állva észre kell venni, hogy Szkopje előtt még kemény munka áll a teljes jogú NATO-tagság elnyerése előtt. Elismeréssel szólt a tavaly május óta hivatalban lévő kormány lépéseiről, vagyis hogy megkezdték a Bulgáriával és a Görögországgal fennálló viták rendezését, és a parlament elfogadta az albán nyelvet hivatalossá tevő új nyelvtörvényt. Szerinte ezek a lépések közelebb viszik Macedóniát a kitűzött céljaihoz.

Kapcsolódó anyagunk:
A NATO-nak nincs szüksége egy európai riválisra

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »